Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaSexhandeln på thaisalongerna

Jacob Hilding
Ett viktigt avslöjande om sexhandeln

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Jacob Hilding, chefredaktör Arbetarbladet.

Annons

Arbetarbladets granskning visar att en omfattande sexhandel pågår på massagesalonger i Gävle.

Det här är inget som äger rum enbart på dolda svartklubbar, nattetid när staden sover.

Det sker på dagtid i ditt kvarter, intill din arbetsplats och i närheten av dina barns skolor.

Ett avslöjande som vi inte hade kunnat göra utan att använda metoder där vi inte varit helt öppna med vårt syfte.

Är det okej att använda sådana metoder?

I det här fallet blir svaret – ja.

Vår utgångspunkt är alltid att vara öppna med att vi är journalister, att berätta det vi känner till och det som vi kan belägga. Vi står och faller med yttrande- och tryckfriheten – och då är det självklart att vi själva ska vara föredömen när det handlar om transparens och öppenhet.

Annons

Annons

Stora ord, kan tyckas. Men grundläggande för oss och därför värda att upprepa.

Men i det här fallet har våra reportrar inte varit helt uppriktiga med sitt uppsåt inför de massagesalonger som de har besökt. Även om vi varit noga med att inte själva börja med att ställa frågor om sexköp, utan under besöken har inväntat om vi blir erbjudna och då frågat vad det innebär.

De gånger vi använder den här sortens metoder är när vi inte tror att vi kan få ärliga svar på något annat sätt. Även om det under flera år funnits återkommande uppgifter i Sverige om just sexhandel på massagesalonger så hade vi knappast fått de svar vi nu fått om vi istället stegat in och frågat i kassan om det går att köpa sexuella tjänster.

För att det inte ska råda några tvivel hos er läsare har vi också spelat in våra besök. De som vi publicerar är med rösterna förvrängda för att det inte ska gå att identifiera kvinnorna, som är i en mycket utsatt situation – både inför dem som driver salongerna och inför de män som besöker dem.

Det är också det huvudsakliga skälet till att vi inte berättar vilka salonger det handlar om. Det är heller inte olagligt att sälja sex i Sverige. Det är själva köpet som är olagligt. Därutöver kan vi inte påstå att alla eller ens de flesta som arbetar i de här salongerna erbjuder sexuella tjänster, för det vet vi helt enkelt inte.

Annons

Det vi kan styrka är att vår reporter blivit erbjuden att köpa sex vid samtliga av de sex salonger som vi vid sammanlagt åtta tillfällen har besökt. Ett tecken om något på hur omfattande problemet är.

Annons

Det viktiga för oss har varit att undersöka uppgifterna om sexhandel på massagesalonger i Gävle stämmer. Det kan vi nu bekräfta och styrka.

Baksidan med att inte berätta vilka salonger det handlar om är att de som vill vara seriösa riskerar att svepas med. Men vårt syfte här är att lyfta ett strukturellt problem. För vår granskning visar att det uppenbart finns ett sådant.

Nästa steg i vår uppgift som journalister blir då att skildra och berätta om det här stora samhällsproblemet – där kvinnors kroppar används som en handelsvara, och där människors utsatthet utnyttjas.

Och varför det inte görs mer för att komma åt det?

Jacob Hilding, chefredaktör och ansvarig utgivare

Annons

Annons

Till toppen av sidan