Annons

Annons

Annons

Annons

Läsarnas egna bidrag

Läsartext
Gammelgården fyller 90 – nu visas vårdträd, rävsax och nattkärl i utställning

Älvkarleby hembygdsförenings skötebarn, 90-åriga Gammelgården, uppmärksammas just nu på biblioteket i Skutskär.

Detta är en läsartext.

Annons

I en utställning visas en bråkdel av de nästan 2 500 föremål – vårdträd, räv- eller vargsax, ett så kallat nattkärl, norrmannen Astrups reskorg som han använde vid sin rekognoseringsresa på 1860-talet på jakt efter en lämplig plats att anlägga det som blev Skutskärs sågverk, en valurna i koppar från 1910 som Älvkarleby socken använde, redskap, med mera.

Annons

Spelmansglädje på logen. Foto: Britt-Marie Strand

Annons

Foton visar byggnaderna exteriört och interiört samt olika aktiviteter på och utanför själva Gammelgården från dåtid till nutid. Med dåtid avses den svartvita tiden från 1930 till 1970 och med nutid den färggranna med bland annat midsommarstångens tyglappar (cirka 85 000 lappar).

Nystekta delikatesser – nejonögon – och glupska händer. Foto: Anna Nygren

Torsdag 21 april hölls en berättarkväll med sant och osant samt några gamla låtar på gammal harpa. Toner från spelmannen Byss-Calles nyckelharpa svävade över nejden långt innan Gammelgården var påtänkt. På bröllop, på dans och som ”ett redskap” i vardagen trakterade Byss-Calle (1783–1847) sina harpor. Idag hyllas han med en årlig spelmansstämma, alltid tredje söndagen i augusti.

Unik midsommarstång klar att resas med hjälp av spelmän och dansare. Foto: Britt-Marie Strand

Apropå spelmansmusik och folkdans – en glädjande ”tillökning” har hembygdsföreningen fått. Älvkarleby Folkdansgille och nyckelharpor tillhör numera familjen!

Annons

Utställningen pågår t o m onsdag 27 april 2022.

Annons

Britt-Marie Strand, Älvkarleby hembygdsförening

En reskorg som tillhört den norske grosshandlaren Astrup som tillsammans med Sörensen, även han norrman, anlade Skutskärs sågverk.

Till toppen av sidan