Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Känner ni många som säger att de ska åka till sommarstugan i Gävleborg?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jag har inget som helst emot att informera allmänheten om att det är undertecknad som har kläckt idén om att byta namn på Region Gävleborg till Region Gästrikland-Hälsingland!

Innan jag fortsätter att utveckla mina tankegångar vill jag här och nu deklarera en mycket viktig grundförutsättning: När Sveriges olika landsting blev omdanade till regioner förändrades även arbetsuppgifterna. Staten skyfflade nämligen över en rad viktiga arbetsuppgifter från länsstyrelserna till regionerna. Exempelvis samhällsutvecklingsfrågor och landsbygdsfrågor. Att enbart knyta regionen till sjukvården är alltså helt fel. Att lyfta fram de två största delarna av Gävleborgs län, det vill säga Gästrikland och Hälsingland, är allt annat än plakatpolitik. Det handlar snarare om att inkassera det gigantiska förtroendekapital som dessa landskap har i sina namn. Från Sverigedemokratiskt håll kom argumentet att Gävleborg är ett inarbetat varumärke (Därför vill de byta namn på regionen: "För mycket fokus på Gävle").

Annons

Annons

Okej, då blir min motfråga: Känner ni sverigedemokrater många som säger att de ska åka till sommarstugan i Gävleborg? Från socialdemokratiskt håll kom argumentet, enligt samma källa, att vi i Sjukvårdspartiet Gävleborg ju i vanliga fall vill spara på administration men nu vill satsa pengar på ett namnbyte. Ja, men nu har då åtminstone jag lärt mig, både i Hyttebo skola och i Färila Centralskola, att det är skillnad på att vara ekonomiskt medveten och dumsnål.

Kan vi öka attraktionen för vår region så kommer vi att tjäna på det i det långa loppet. Från moderat håll kom argumentet att sjukvården inte blir bättre av ett namnbyte. Nej, det har Patrik Stenvard (M) naturligtvis helt rätt i, just nu. Fast om vi nu i enlighet med vårt förslag lyfter fram de starka varumärkena Gästrikland-Hälsingland kan det mycket väl bli som så att exempelvis småföretagare dras till regionen, och det vore väl märkligt om inte en och annan medinflyttad skulle ha sjukvårdsbakgrund? Detta skulle absolut kunna förbättra även vården!

Regionrådet Fredrik Åberg Jönsson, Vänsterpartiet, dundrar till med att ett namnbyte skulle leda till splittring. Ja, i så fall lär det väl bli ungefär lika splittrande som när brittiska Honduras år 1973 bytte namn till Belize!

Fredrik Röjd, Sjukvårdspartiet Gävleborg

Annons

Annons

Till toppen av sidan