Annons

Annons

Annons

Annons

Läsarnas egna bidrag

Läsartext
Sopsug och solceller – så går bygget på Läkeroltomten

Den 12 april hade SPF Ankaret sitt månadsmöte i kaféet i Hedvigslundskyrkan. Under mötet berättade Gavlegårdarna om vad som händer på Läkeroltomten.

Detta är en läsartext.

Bild: Anders Sundin

Annons

Innan mötet hälsade Birgitta Erkérs, Laila Berglund och Esbjörn Magnusson, vår ständiga mottagningskommitté, oss välkommen.

Birgitta Erkérs, Laila Berglund och Esbjörn Magnusson, SPF Ankaret. Foto: Privat

Gunilla Strandgren, Ankarets ordförande, inledde med lite kort information. Hon påminde också om att vi har vår SPF-app där all information är lätt att se. Om någon har svårt att ladda ner appen hjälps vi alltid åt att göra det efter månadsmötenas slut.

Därefter hälsade Lisbet Klarström från programgruppen dagens gäster från Gavlegårdarna välkommen med orden ”vi har sneglat på Läkeroltomten och undrat vad som händer där...”. Gavlegårdarna representerades för dagen av Lars Bergmark, Alexandra Bankander och Lena Isokivelä, som inledde med en kort historik om Gavlegårdarna som är 105 år och Sveriges äldsta samhällsnytta.

Annons

Annons

På Läkeroltomten ska det bli en hållbar stadsdel, berättade Gavlegårdarna.

Bild: Anders Sundin

När Läkerol lades ner 2014 tog Gavlegårdarna över marken och detaljplan var klar 2018. Målsättningen var att skapa en hållbar stadsdel. Här skall finnas butiker, restauranger, och ett mobilitetshus. Vad är nu det för hus? Jo, ett parkeringshus för hela området då det inte kommer att finnas andra garage.

Lars Bergmark, Gavlegårdarna, var en av de som berättade om byggnationerna på Läkeroltomten. Foto: Privat

Solceller kommer att finnas på alla huskroppar förutom på några få undantag. Regnvattnet skall tas till vara för att vattna växterna med. Även en sopsug skall finnas, det vill säga alla sopor sugs till en sopcentral. I området skall det bli cirka 800 lägenheter och det är sju byggherrar som skall se till att området lever upp till en hållbar stadsdel.

En fråga som ställdes var: Har Gävles seniorer varit med i utformningen eller har man tagit del av andra byggnader som utformas för äldres behov? Men tyvärr, så var det inte. Vi fick även en kort information av Alexandra Bankander om området Hemlingbyborg.

Annons

Bo Bergstad informerade bland annat om att en översyn kommer att göras så att hälso- och sjukvård blir bättre organiserad i äldrevården. Foto: Privat

Information från kommunala pensionärsrådet, KPR, gavs av Ankarets medlem Bo Bergstad. Han informerade bland annat om att en översyn kommer att göras så att hälso- och sjukvård blir bättre organiserad i äldrevården.

Vi passade också på att gratulera en medlem, som dagen till ära fyllde 80+, nämligen SPF distriktets ordförande Hans Ström, med sång. Självklart serverades kaffe och smörgås och lotter såldes.

Margaretha Wuopio

Till toppen av sidan