Annons

Annons

Annons

Ockelbo Södra

Insändare
Ni bryr er inte ett dugg om oss på golvet – många mår dåligt

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Till er i arbetarkommunen: Hur tror ni att vi undersköterskor på Bysjöstrand ska orka jobba 100 procent? Har ni varit till våra demensavdelningar och tittat? 13 brukare på en demensavdelning med olika diagnoser, tycker ni det är rimligt? Det är både fysiskt och psykiskt påfrestande! Vi går oftast kort då det inte finns vikarier.

"Hur tror ni att vi undersköterskor på Bysjöstrand ska orka jobba 100 procent?" undrar signaturen Arg uska.

Bild: Jenny Lundberg

Ni tycker att ni har gjort nåt bra när ni tar bort delade turer och höjer lönerna med 300 kronor för en heltid, men verkligheten ser annorlunda ut. Vi ligger fortfarande bland de lägsta i löner för undersköterskor, och när ni nu tar bort delade turer får vi istället jobba varannan helg.

Annons

Annons

Det är många som mår dåligt på våran arbetsplats. Ni bryr er inte ett dugg om oss som jobbar på golvet. Min röst kommer ni i alla fall inte få i år!

Arg uska

SVAR DIREKT:

Heltid som norm är en partsgemensam överenskommelse mellan SKR och Kommunal där målet är att heltidsarbete skall bli norm inom välfärdens kvinnodominerade verksamheter. Bakgrunden är dels att trygga välfärdens stora framtida rekryteringsbehov, dels att öka jämställdheten i samhället.

De flesta som arbetar inom vård och omsorg är kvinnor och många av dem arbetar deltid. Detta genererar en lägre ”livslön” och därmed ofta en lägre pension. Därför är det också en viktig jämställdhetsfråga.

Ockelbo kommun har beslutat att delta i arbetet, detta har beslutats av samtliga partier i kommunfullmäktige. Detta innebär för oss att fast anställd personal inom vård och omsorg, som är anställda på deltid eller arbetar deltid, erbjuds att gå upp i arbetstid/arbeta heltid. Nyanställda anställs på heltid och ska arbeta heltid.

För att heltidsarbete ska bli norm krävs ett förändringsarbete och dialog mellan arbetsgivare, fack och medarbetare kring hur vi förbättrar arbetsmiljön samt om kulturen på arbetsplatsen – ett arbete som pågår. Exempelvis så tas delade turer bort samt att vi strävar efter att kraftigt reducera antalet vikarier och i stället överanställa. Under pandemin kan det vara svårt att se effekterna av detta – till exempel har det periodvis varit hög frånvaro, 20–30 procent som mest, på grund av sjukdom eller smittskyddsåtgärder varpå vikarierna inte räckt till. Förhoppningsvis har vi lagt den tiden bakom oss.

Annons

Annons

En annan del som är viktig är att förbättra är kontinuiteten för våra brukare. Många brukare uttrycker att de vill träffa färre personal. Vi kommer därför inom äldreomsorgen att organisera om oss och arbeta i mindre personalgrupper mot färre brukare. Förändringen skulle påbörjats under våren men har efter önskemål från medarbetare och fackliga parter flyttats till hösten. Kommuner som genomfört detta rapporterar om förbättrad arbetsmiljö och mycket positiv respons från brukarna. Vi har också inom kommunen inlett ett omfattande kompetenshöjande arbete inom området demens – ett arbete som fortsätter under 2022.

Under ett flertal år har undersköterskor anställda i kommunen, utöver den ordinarie lönerevisionen, fått ett extra lönepåslag. Ett år var detta påslag 300 kronor. Det senaste påslaget var 600. Dessa påslag gör att vi numera ligger i samma löneläge som jämförbara kommuner.

S-ledamöter i socialnämnden, Ockelbo kommun

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan