Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
PRO: Rösta igenom garantitillägget!

Just nu ligger förslaget om garantitillägg för pensionärer på riksdagens bord. Partier som vill förbättra för de pensionärer som har de lägsta pensionerna måste nu rösta för att garantitillägget blir verklighet, skriver PRO Uppsala Län.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Tillägget är tänkt att betalas ut från och med augusti i år och innebär en stor lättnad för de pensionärer som behöver vända på varje krona", skriver Bo Andersson, distriktsordförande i PRO Uppsala Län.

Annons

En av PRO:s viktigaste uppgifter är att motarbeta fattigdom bland Sveriges äldre. Vi konstaterar att många pensionärer idag har problem att försörja sig eftersom pensionsnivån inte har följt löntagarnas inkomstutveckling.

En stor grupp pensionärer, varav de flesta är kvinnor, får idag orimligt låga pensioner. De flesta har jobbat ett långt arbetsliv och många har därutöver tagit ett större ansvar för barn och hemarbete.

Annons

Annons

Regeringen föreslår tillsammans med V och MP att införa ett garantitillägg som höjer inkomsten för de med lägst pensioner. Tillägget är tänkt att betalas ut från och med augusti i år och innebär en stor lättnad för de pensionärer som behöver vända på varje krona. Garantitillägget kommer, om det blir verklighet, att ge cirka en miljon pensionärer i genomsnitt 750 kronor per månad mer i plånboken. Detta är nödvändigt, särskilt när priserna på bland annat mat stiger kraftigt.

PRO kräver att alla pensionärer ska kunna leva på sin pension. Tre av fyra som kommer att få ta del av garantitillägget är kvinnor. I Uppsala län beräknas ungefär 34 000 pensionärer, såväl kvinnor som män, att få del av tillägget.

PRO kräver att pensionssystemet snarast ses över i sin helhet. Den allmänna pensionens andel av den tidigare lönen är för många nyblivna pensionärer väsentligt lägre än de 60 procent som utlovades när pensionsreformen sjösattes 1994. Faktum är att många nyblivna pensionärer idag får ut mindre än hälften av den lön de tidigare haft. Det är helt orimligt.

En viktig åtgärd är att höja avgifterna till pensionssystemet, något flera politiska partier håller med om. Det ger höjda pensioner som skulle göra stor skillnad för många pensionärer.

Annons

Just nu finns inga andra förslag än garantitillägget som så snabbt kan ge så många en nödvändig pensionshöjning. Därför uppmanar PRO landets alla riksdagsledamöter att rösta ja till garantitillägget.

Bo Andersson, distriktsordförande i PRO Uppsala län

Annons

Annons

Till toppen av sidan