Annons

Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Yippee-ki-yay, Motherfucker?

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Ebba Busch verkar vara avtryckarglad. Foto: Pontus Lundahl / TT

Annons

Ebba Busch ser sig uppenbarligen lite som John McClane i Die Hard. Problemet är bara att hon inte är det. Ebba Busch är inte det goda som strider mot det onda. Det finns inte "bra" och "dåliga" religioner. Det finns religioner, dessa kan man tycka vad man vill om, så länge vi lever i en demokrati. Världen är inte lika svartvit som Busch försöker framställa den som, där allt polisvåld är bra våld och det finns bra och dåliga religioner. Därför är det också fint att se att vi fortfarande upprörs över att partiledare frågar sig varför polisen inte sköt skarpt och vi inte såg 100 skadade demonstranter efter påskupploppen i Sverige. Sverige är inte en amerikans pang-pang-rulle. Det här vårt land och våra liv Busch pratar om.

Annons

Men vi är nu inne i en auktoritär tid som präglas av militär upprustning, hård retorik, attacker mot utsatta grupper och en politisk agenda starkt styrd av frågor som försvaret och straffskärpningar för kriminella. Och, uppenbarligen, en tid när partiledare förespråkar att polisen oftare ska skjuta verkanseld. Vad som kan hända då vet vi redan. För några år sedan sköts Eric Thorell ihjäl av poliser. 25 skott, mot en ung man med Downs Syndrom. Oerfarna poliser, problem med kommunikationen och en rad andra olyckliga faktorer ledde fram till att en helt oskyldig svensk sköts ihjäl. Är det verkligen så vi vill att framtiden ska se ut? För så kommer det bli om vi tycker Ebba Busch ställer rimliga och motiverade frågor om varför polisen inte sköt skarpt.

Annons

Sverige är inte längre vad det var. Stefan Löfvens prat om att hans Europa är ett Europa som inte bygger några murar har ersatts av Erdogan som gränsvakt, vilket är en mur så god som någon i betong mellan Europa och flyktingar från länder utanför EU.

Vänstern har dragit sig tillbaka och även om vi är många som sympatiserat med regeringens snabba agerande i Ukrainakriget är det svårare att sympatisera med en arbetarrörelse som med några få undantag låter partiledningen föra dess talan i Nato-frågan.

Det är inte heller särskilt upplyftande att vi nu nått en punkt i svensk politik när Ebba Busch kan stå och indirekt prata om att polisen och därmed staten borde ha skadat fler människor vid påskens kravaller. Och som på riktigt ställer frågan om varför polisen inte sköt skarpt. Det här är riktiga liv vi pratar om, verkanseld, människoliv som riskerar utsläckas av staten om vi skulle följa Ebba Busch linje. Och vad hade hänt sedan? Men å andra sidan är det politiska idéer som förstås väl linjerar med att Ebba Busch i samband med flyktingkrisen 2015 ville sätta upp interneringsläger vid Sveriges gränser.

Annons

Sverige är inne i ett utvecklingsskede som riskerar leda rakt ner i avgrunden. Att se Ebba Busch och Jimmie Åkesson besöka äldreboende tillsammans och kramas visar att vi är mycket nära ett Sverige nu där aborträtten kommer ifrågasättas, där poliser skjuter först och frågar sedan, där relationen till Putin är varm och där ingen är så svensk att personen inte kan utvisas. Det är väldigt tydligt vilka krafter som nu vädrar morgonluft. Stöveltrampet komma allt närmare.

Annons

Ebba Busch uttalanden är helt logiska 2022. Samhällsklimatet har hårdnat, tonen i den politiska debatten har under de senaste 10 åren blivit allt tuffare och gränserna för vad som kan sägas förflyttats. Dominerar gör högerdebattörer numera. Högern har bidat sin tid, arbetat konsekvent och under årtionden byggt sin opinionsmässiga position genom att äga tidningar över hela landet, pumpa in oändliga miljoner i olika opinionsprojekt och låtit drivna retoriker elda under människors vrede. Det är potent, särskilt när det kombinerats med allt mindre fördelningspolitik, allt större klyftor och allt mer utarmad samhällsservice till förmån för vinstdrivna företag i välfärden, samtidigt som antalet medborgare blivit fler.

Även om högerns konsekventa opinionsarbete ännu inte fått fullt utslag har det skett en bearbetning av människors medvetande som förflyttat samhällsdebatten och också opinionen i högerns riktning. Samtidigt har partier som Socialdemokraterna varit mer intresserade av att träta inbördes, sålt sina tidningar, haft låg tolerans för en aktiv idédebatt och suttit och hållit tummarna för att fackföreningsrörelsen ska kunna kompensera för allt det opinionsarbete man själv inte ägnat sig åt.

Att Jimmie Åkesson har en tillfällig opinionssvacka säger därför absolut ingenting om valutgången.

Fortsätter det så här blir han snart minister tillsammans med avtryckarglada Ebba Busch.

Annons

Annons

Till toppen av sidan