Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Arbetare, förena er!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

När vi samlas för att fira 1 maj är arbetarrörelsens slagord om solidaritet över gränserna aktuella på många arbetsplatser. Den nyvunna demokratin i Ukraina har fått stort stöd från svensk och internationell fackföreningsrörelse. Vi vet att en stark och demokratisk fackföreningsrörelse är en garant för en stark demokratisk stat.

Våra värderingar om människors lika värde och att vi är starka tillsammans leder till att vi som är fackligt aktiva tar avstånd från fascism, rasism och militär aggression. Det gäller naturligtvis också den ryska invasionen i Ukraina. LO deltar aktivt i Olof Palmecentrets insatser i Ukraina för att stötta befolkningen. LO stöder också den svenska regeringens beslut att ge militärt stöd till Ukraina. Ukraina har rätt att försvara sig.  När Putins pansarvagnar rullar i Ukraina innebär det ett nytt läge i Sverige.

Annons

Annons

LO-förbundens medlemmar är de som har hållit Sverige igång under en kris. Inte minst har vi sett det under pandemin. Vi har gått till jobbet som vanligt. Vi har fått produktionen att fortsätta, vi har fått vården att fungera under tuffa omständigheter och vi har sett till att vardagen fungerat i samhället med en öppen handel. Det ger en trygghet i vardagen i en orolig omvärld.

LO vill att Sverige ska ha ett starkt totalförsvar som kan försvara både land och demokrati. Vi ser säkerhetshot som terrorism, klimatförändringar, IT-attacker och nu senast pandemi. Vi behöver ständigt utveckla vår försvarsförmåga mot alla sorters angrepp. Sådana hot kan bara mötas gemensamt. Vi kan aldrig möta dem var och en för sig själv.

Sverige har råd med ett starkt försvar och en stark välfärd. Ställ inte det ena mot det andra. Sverige behöver mer trygghet, mer enighet och minskade klyftor. Motsatsen gynnar bara de som vill försvaga oss. Låt oss istället bygga ett starkt samhälle som ger trygghet för vanligt folk i en orolig omvärld och i vardagen.

Mats Eriksson, ordförande, LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg

Annons

Annons

Till toppen av sidan