Annons

Annons

Annons

Debatt
Därför demonstrerar vi på 1 maj

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Idag på arbetarrörelsens högtidsdag, 1 maj, demonstrerar vi för ett mer jämställt samhälle. Ofta hörs röster i samhällsdebatten som ifrågasätter varför socialdemokrater demonstrerar på första maj när vi samtidigt är i regeringsställning eller styr i kommuner och regioner. Vi menar att det inte finns något konstigt med att vi demonstrerar på 1 maj oavsett. Socialdemokraterna är och har alltid varit i opposition mot orättvisor, förtryck och ojämlikhet i samhället.

Annons

Annons

"Socialdemokraterna är och har alltid varit i opposition mot orättvisor, förtryck och ojämlikhet i samhället", skriver S-kvinnor Gävleborg. Foto: TT

S-kvinnor är det socialdemokratiska partiets kvinnoförbund med en stolt historia av att i mer än i 100 år ha drivit och påverkat politiken så att flickor och kvinnors villkor, förutsättningar och rättigheter ska stärkas. Vi har genom detta arbete skördat många framgångar. När vårt förbund bildades hade kvinnor fortfarande inte rösträtt. Idag har Sverige sin första kvinna som statsminister och vårt parti har sedan länge varvade listor. En jämn könsfördelning på offentliga positioner är en förutsättning för att allas röst ska tillvaratas och ingen ska lämnas utanför.

S-kvinnor har vidare skördat framgångar i form av en barnomsorg med maxtaxa, vi har drivit på för kvinnors rätt till sina egna kroppar när det gäller rätten till abort. Vi har drivit frågan om en sexköpslag som är unik i sitt slag och som många andra länder ser upp till. Vi har också fått en samtyckeslag vilket vi är stolta över.

Trots allt som har gjorts för att stärka kvinnors rättigheter och förutsättningar är villkoren mellan kvinnor och män fortfarande inte jämställda. Kvinnor har lägre pensioner än män och fler kvinnor är fattigpensionärer. Kvinnor arbetar i högre grad deltid för att ta hand om sina barn. Föräldraledigheten fördelas inte jämnt mellan män och kvinnor. Vi har fortfarande oskäliga löneskillnader mellan män och kvinnor vilket betyder att kvinnor inte får lön hela arbetsdagen.

Annons

Annons

Mäns våld mot kvinnor fortsätter att vara ett stort samhällsproblem, vilket vi aldrig kan acceptera. Det är på grund av dessa ojämnställda villkor som vi S-kvinnor idag demonstrerar på 1 maj.

Matilda Sundquist Boox, distriktsordförande, S-kvinnor Gävleborg

Ingrid Hedin Amrén, vice ordförande, S-kvinnor Gävleborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan