Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Sverige kan bättre – dags för maktskifte

Valet 2022

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Sverige kan bättre". Det är temat på Socialdemokraternas kampanj inför Första maj. Vi håller med. Sverige kan bättre, men för att lyckas krävs en ny regering som tar tag i samhällsproblemen på allvar. Sverige har inte råd med fyra år till med en usel regering.

Otrygghet är ofrihet. Under Socialdemokraternas tid vid makten har tryggheten fallerat till följd av ökad gängbrottslighet, dödsskjutningar och sprängningar. Under 2021 toppade Sverige listan av dödsskjutningar i Europa enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) och 2022 ser inte ut att bli bättre. I genomsnitt har det skett en skjutning varje dag och rekordmånga har dödats.

Annons

Det är inte bara otryggheten som ökat markant under de senaste åren, utan så även ungdomsarbetslösheten. Socialdemokraternas löfte om att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 misslyckades totalt. I stället delar Sverige topp tio-listan med de länder i Europa som har högst ungdomsarbetslöshet. Coronapandemin slog hårt mot ungas möjlighet till jobb, men situationen var kritisk redan innan pandemin. Nu krävs ny politik som ser till att minska ungdomsarbetslösheten och gör det mer lönsamt att arbeta.

Annons

Det krävs också ny politik för att vi ska uppnå våra klimatmål, klara den gröna omställningen och minska den globala uppvärmningen. Nyligen fick regeringens klimatpolitik återigen underkänt av Klimatpolitiska rådet. Vi kan inte fortsatt ha en regering som inte tar klimatkrisen på allvar. Som hellre väljer att elda olja än att satsa på fossilfri el och ett stabilt elnät.

Sverige kan bättre och förtjänar bättre. Därför vill vi bland annat:

• Få fler poliser. Förbättra polisens arbetsvillkor och höj lönerna.

• Arbeta förebyggande. För att minska brottsligheten och fånga upp unga innan de blir kriminella måste vi satsa mer på skola, arbete och socialtjänsten.

• Sänk arbetsgivaravgiften. Idag måste företag betala höga skatter för att anställa någon. I stället bör vi halvera kostnaden för att anställa unga så att fler kan få sitt första jobb.

• Första intjänade 500 000 kronorna ska vara skattefria. Sänk skatten så fler kan spara pengar. 

• Satsa på CCS-teknik. Teknik som kan fånga upp koldioxid från atmosfären.

Annons

• Fokusera på fossilfri el, inte förnyelsebar. Klimatomställningen kommer dubblera vår elanvändning. För att det ska vara möjligt krävs planerbar, fossilfri el.

• Införa ett globalt pris på koldioxid. Det ska kosta att släppa ut och hela världen måste hjälpas åt och betala för sina utsläpp.

Matilda Ekeblad, förbundsordförande, MUF

Emelie Taimi, distriktsordförande, MUF Gävleborg

Annons

Annons

Till toppen av sidan