Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Valgranskning: Äldrevården

Insändare
Med åldern försvinner aptiten

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Sitter man bara still i en rullstol och inte kan gå för att få lite motion, eller ligger för det mesta är det ju svårt att få någon aptit, så det ena ger det andra", skriver Pelle. Foto: TT

Annons

Jag hade en anhörig på äldreboendet Bysjöstrand för några år sedan. Det är lätt för boende och anhöriga att gnälla på maten och att det är därför personen tynar bort och mer eller mindre försvinner. Kommunen och personalen får därmed oförrätt skulden. Maten är helt okej.

LÄS VÅRA ARTIKLAR OM ÄLDREOMSORGEN: Valgranskning: Äldrevården

Annons

Annons

I själva verket beror det på att den boende blivit mycket gammal och svag av ålderdom. Det är därför äldreboenden finns. Sitter man bara still i en rullstol och inte kan gå för att få lite motion, eller ligger för det mesta är det ju svårt att få någon aptit, så det ena ger det andra.

Det är bara att gå till sig själv. Då tappar man muskler och vikt och aptit, till sist är det slut, det måste man få in i huvudet. Inträffar det mellan 70 och 80 kanske något borde göras såvida man inte är sjuk och vet orsaken. Men är man runt 90 och däröver är det den naturliga gången i livet.

Sen att det finns mindre bra personal, som det gör på många andra arbetsplatser också, är att beklaga. Men de blir snabbt avslöjade och inte så långvariga.

LÄS MER – INSÄNDARE: Dålig och lite mat på äldreboendet – anhörig har "tunnat ur"

Så sammanfattningsvis vill jag säga att på Bysjöstrand har i alla fall inte jag något att klaga på. Min anhörig dog en naturlig död och i hög ålder. Hade aldrig varit någon storätare och det följde med även på äldreboendet. Personalen var det inget fel på. Däremot är det ett ständigt påpekande om låga löner och vidriga arbetspass från personalen. Där ser vi ojämlikheten mellan rika och fattiga kommuner.

Pelle

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy