Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle centrum

Insändare
Man borde inte neka meningsmotståndare att protestera

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Flera poliser och piketbussar var på plats när Gustav Kasselstrand (AFS) talade på Rådhustorget 1 maj. Foto: Anne Sjödin

Annons

"Den yttersta tragedin är inte de onda människornas brutalitet, utan de goda människornas tystnad", sa Martin Luther King. "Inget annat parti har dragit så mycket folk till sitt 1 maj tal som vi", sa Gustav Kasselstrand från Alternativ För Sverige på Rådhustorget i Gävle. 

Vad han verkat missa var att de allra flesta på plats var där för att visa sitt missnöje över att ett högerextremt parti som präglas av antimuslimsk propaganda och etnonationalism och har tydliga beröringspunkter med den svenska vit makt-miljön fick tillstånd att hålla torgmöte. SAC, Gävle LS, Ung vänster och Gävle mot rasism fick däremot inte tillstånd att arrangera någon motdemonstration. Så som jag ser det så är budskap om allas lika värde mer provocerande än "Gör Sverige svenskt igen" och "Sverige åt Svenskarna". I vissas ögon...

Annons

Annons

Men det bjöds inte bara på hatpropaganda, utan det var kryddat med komik också. När Gustav Kasselstrand beskrev hur han skulle avveckla migrationsverket och införa återvandringsverket som "skulle ringa ledarna för Afghanistan och Somalia och säga att nu får ni ta dom tillbaka, lätt som en plätt", höll jag på att sätta kanelbullen i halsen. Nu sa han inte detta som ett skämt, men det höll god nivå för samtliga stand up-scener i Sverige.

Detta är alltså ett parti som inför kyrkovalet 2021 inledde ett samarbete med den danska högerextremisten Rasmus Paludan som gjort sig ökänd för att bränna koranen. Paludan skulle medverka på Alternativ för Sveriges valkampanj, partiet avbröt dock samarbetet, inte på grund av hans åsikter eller att han bränner koranen, utan efter att det avslöjats att Paludan på sin Discord-kanal pratat sex med minderåriga barn.

Om polisen inte kan garantera säkerheten för en grupp individer med dessa åsikter är det min mening att deras möte borde ställts in, inte att neka meningsmotståndare deras lika rätt att uttrycka sina åsikter på allmän plats.

Jag såg minst fem piketbilar och ett 20-tal uniformerade poliser som omringade dessa herrar så att de skulle få tala ostört om "parasiter och röstboskap", och jag funderade över vad det kostar att ha så många poliser på plats mellan 14 och 17 en röd dag som denna. Oavsett slutsumman så hade jag hellre sett mina skattepengar gå till barnomsorg, äldreomsorg eller för all del, kasta dem hellre direkt i sjön än detta spektakel. Skäms på er.

Hur som blev jag väldigt glad av att se så mycket fina människor från världens alla hörn sluta upp trots allt, det finns hopp!

Fredrik Hellstrand

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy