Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Vätgaslagret i Gävle hamn räcker inte långt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Just nu finns det en ansökan för det tillstånd som är ämnat för en produktionsanläggning för tillverkning av vätgas i Gävle hamn.

I ansökan finns stora siffror, men bryts dessa ned och görs begripliga märks det att det handlar om en mycket liten anläggning, mer liknande ett testlabb och inte en anläggning för produktion i större mängder.

I ansökan framgår det att anläggningen kommer kunna lagra 25 ton vätgas. 25 ton kan låta som en stor mängd och omvandlas sifforna till energi blir det 825 000 kWh. Plötsligt låter det som en ännu större anläggning. 25 ton vätgas motsvarar vad de tilltänkta 50 vindkraftverken vid Storjungfruns ena område förväntas generera under mindre än tre timmar. Årsproduktionen förväntas bli 2 000 ton vätgas vilket är ungefär 66 miljoner kWh, men för att sätta det i ett perspektiv skulle det räcka till 1,2 procent av Microsofts förväntade elförbrukning under ett år.

Annons

Annons

Det är naturligtvis bra att det forskas mer och nya förvaringsmöjligheter växer fram. Att dock förlita sig på relativt ny teknologi där en stor nackdel är den enorma plats förvaringen tar är att blicka för blint åt ett håll. Lagring av stora mängder vätgas är ännu ej en utvecklad teknologi, och för att lagra de 25 ton vätgas krävs ett utrymme på nästan 3 000 kubik vid ett tryck om 200 bar eller lika mycket som 55 stora tankbilar. Inget pekar på att storleken kommer minska drastisk de kommande åren, vilket gör att någon större produktion inte kommer kunna lagras utan enorma anläggningar.

Stabila alternativ som kärnkraft och vattenkraft är att föredra framför att sätta hopp till enorma lagringsanläggningar eller ständigt stabila vindar på land eller ute till havs. Målet ska dessutom vara att våra kraftsystem klarar av det effektbehov som växer fram. Att lagra energi för att ledningarna inte har kapacitet är fel väg att gå. Målet ska vara att ha en stabil produktion och ledningar som har kapacitet att föra elen dit där efterfrågan finns.

Alla fossilfria energislag måste utvecklas, vindkraft är inte det enda svaret på klimatkrisen, Sverige ska helt enkelt vara öppet för alla fossilfria energialternativ. Det behövs mer effekt och det behövs stabila energikällor som undviker de galopperande och oerhört volatila energipriser svenska hushåll de senaste månaderna plågats av.

Pekka Seitola (M), ledamot i kommunfullmäktige i Gävle

Annons

Annons

Till toppen av sidan