Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Europadagen 2022 – viktigare än någonsin

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

På Europadagen den 9 maj firar vi freden och sammanhållningen i Europa, det är årsdagen för den så kallade Schumandeklarationen. Schumandeklarationen var en politisk reform som uppkom efter andra världskriget som innebar ökat samarbete mellan de europeiska länderna vilket skulle förhindra ännu ett krig i Europa. Åtminstone mellan europeiska länder. Det blev startskottet för det vi idag känner till som EU.

Annons

Annons

I år infaller Europadagen samtidigt som kriget rasar i ett av våra europeiska grannländer. Rysslands oprovocerade, olagliga och oförsvarliga invasion av Ukraina har omkullkastat situationen i Europa fullständigt. För första gången på decennier står vi inför en reell risk för att ett storskaligt krig ska bryta ut i Europa.

Ryssland har dock inte lyckats splittra Europa, istället är vi mer enade än någonsin. Tillsammans står vi upp för frihet, demokrati och fred. Europa står tillsammans med Ukraina genom krisen och kriget och har agerat enigt med kraftiga sanktionspaket mot Ryssland. Länder bistår Ukraina med vapen, sjukvårdsutrustning, ekonomiska medel och humanitär hjälp. Det visar hur starka vi blir när vi agerar tillsammans.

Det finns dock mer vi kan göra. Det finns mer Sverige kan göra. Det första vi måste göra är att gå med i Nato – nu. Vi måste också göra oss oberoende av den ryska gasen som fyller på Rysslands krigskassa, genom att bygga ut den svenska kärnkraften. Vidare behöver vi stärka vår krisberedskap och vårt svenska försvar måste få mer resurser.

Vi måste stå upp för det europeiska samarbetet och handeln, både coronakrisen och Ukrainakriget har visat att ensam inte är stark. I en tid med ett aggressivt och oförutsägbart land i vårt närområde behöver vi EU och Europa stå starkt och enat. 

Patrik Stenvard (M), regionråd i opposition

Alexander Hägg (M), regionråd i opposition

Annons

Annons

Till toppen av sidan