Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Fel att hasta fram ett ja till Nato

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Nato innebär förpliktelser också, samtidigt som USA inte går att lita på", skriver signaturen Oäll. Foto: TT

Annons

Min inställning till Nato har varit nej till anslutning, men idag är jag tveksam. Politikerna på högerkanten är tvärsäkra att vi ska med. Men med kännedom om politikernas (inklusive sossars) ”record" av dåliga beslut de senaste 25 åren, känns det inte rätt att ett ja hastas igenom i dagens läge.

Brådskan torde hänga ihop med ett dåligt samvete för att i stort sett alla investeringar i försvaret och civilförsvaret reades ut eller skänktes bort i slutet av 90-talet och i början av 2000-talet. Det vill säga alla skattepengar som vi 70-plussare betalade till försvaret under vår arbetstid, för att kunna vara alliansfria, är nu till ingen nytta.

Annons

Annons

I stället används de skattesänkningar som gjordes möjliga till att ge oss en mycket förmögen övre medelklass samt det miljardärstätaste landet i världen. Men något uthålligt försvar har vi inte, tror inte finnarna litar på att de skulle få någon hjälp av oss, snarare skulle de få hjälpa oss om det blir kris. Nu ska ju försvaret stärkas, det naturliga vore att vi alla får stå för det efter förmåga, det vill säga med en progressiv skatt.

Men nej, högern flummar om att besparingar, naturligtvis drabbande de sämst ställdas förmåner ska räcka. Att Nato nu ska stå för våra gigantiska nedskärningar av försvaret känns fel. Nato innebär förpliktelser också, samtidigt som USA inte går att lita på. Trumps  återkomst som är trolig på grund av ändringarna av valdistrikten bäddar för, gör att Nato långt ifrån känns som någon garant för att stötta Sverige om kriget kommer.

Oäll

Annons

Annons

Till toppen av sidan