Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Dadgostar har rätt, V-förslag ger de med låg pension mer

SVTs partiledardebatt, pensionsdelen

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

I SVT Agendas partiledardebatt var ett område pensionerna. De som inledde den debatten var Nooshi Dadgostar (V) och Johan Pehson (L). De hade var sitt förslag som de och deras blocks partier stod bakom.

För Dadgostar var förslaget regeringens, som hennes parti och MP är med på, ett skattefritt pensionstillägg på upp till tusen kronor per månad och är för de en miljon pensionärer, av 2,3 miljoner, med låg pension. Det är tänkt att betalas ut från augusti och gälla även kommande år. Det är ett förslag i regeringens vårbudget.

Samma dag som debatten presenterade L, M, KD och SD ett förslag som har tre delar. Det ena är höjd pension med 600 kronor per månad för alla pensionärer, från oktober och som beskattas. Och så är det ett höjt konsumtionsstöd i bostadstillägget på 350 kronor för ensamstående och 175 kronor för sammanboende. Och skatten sänks för alla med pension. De med en pension på totalt 14 000 kronor per månad får 200 kronor i sänkt skatt.

Annons

Annons

Oppositionen avser även införa en så kallad gas i pensionssystemet, som innebär att utbetalningar ökar om tillgångarna är tio procent mer än skulderna i pensionssystemet. Det skulle kunna ge några hundra kronor mer i pension i månaden.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar intervjuas då hon anländer till TV-huset inför partiledardebatt i SVT:s Agenda. Foto: Fredrik Persson / TT.

Oppositionens förslag kommer i riksdagen att stå mot förslaget från regeringen, V och MP. För att förslaget från S, V och MP ska vinna måste C rösta för det. Om C lägger ned sina röster vinner förslaget från SD, M, KD och L.

Dadgostar var ganska utförlig med detaljerna i förslagen och påtalade att förslaget från S, V och MP ger mer till pensionärer med låg pension än förslaget från L, M, KD och SD. Det förra ger ju upp till tusen kronor i månaden skattefritt medan förslaget från L med flera ger bara 600 kronor som ska beskattas. Ganska få pensionärer kan erhålla det höjda konsumtionsstödet i bostadstillägget på 350 kronor per person eller 175 vardera för sammanboende. Och gasen i pensionssystemet är det oklart när den kan bli aktuell.

Pehrson drev att hans förslag var lika bra som det från regeringens. Men där har han fel. Hans förslag har ingen utjämnande effekt eftersom även pensionärer med en bra pension får höjning. Pehrsons förslag är i innehåll bara hälften så stort för merparten av pensionärer med låg pension. Det konsumtionstillägg som höjs kan väldigt få erhålla. Och gasen är det oklart om den kommer träda in.

Annons

Annons

Om de med bra pension ska ha samma förbättring som de med låg pension blir det ingen utjämning. De som redan har bra pension har också större ekonomisk marginal för dyrare priser

Dadgostar vann pensionsdebatten och hennes parti har lyckats få upp pensioner som central fråga som tidigare inte varit det bland politikerna trots att många väljare funderat på pensionsfrågan. Det är personer med låg pension som mest behöver mer i pension. Nästan alla av dem har faktiskt arbetat mycket i sina liv, även om flera av dem inte förvärvsarbetat utan arbetat i hemmet med att sköta om barn och utföra hushållsarbete, helt eller jämte förvärvsarbete på deltid.

Pehrsons replik "man måste stödja de som jobbat länge och hårt" visar problemet. Om de med bra pension ska ha samma förbättring som de med låg pension blir det ingen utjämning. De som har bra pension har också större ekonomisk marginal för dyrare priser, vilket inte de med låg pension har.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan