Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
När Magdalena och Ulf dejtade i SvT

SVTs partiledardebatt, Natodelen

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Man kunde knappast annat än skratta i söndags kväll under SvT:s partiledardebatt, när Magdalena Andersson och Ulf Kristersson kallades upp till en duell om Nato. Det blev ingen duell. Snarare en försvarsallians. Allt tyder på att Magdalena Andersson bestämt sig för ett bra tag sen för ett Ja till Nato men det kan hon inte säga öppet när medlemsprocessen ännu pågår. Men allt hon säger låter som ett Ja. Och Kristersson vet vi var han står i frågan.

Annons

Annons

Så det blev ingen duell. Det liknade snarare ett första dejtingtillfälle efter att två för varandra okända personer tagit kontakt med varandra på nätet. Ingen av dem ville säga något upprörande. De hade allvarliga och lite bekymrade ansiktsuttryck. De avläste varandra.

Nej, de blev nog inte gifta vid första ögonkastet. Men det som uteblev var just en debatt: (s) har därmed överlämnat hela opinionsbildningen till de borgerliga partierna i denna historiska fråga.

På den här bilden - ingen dejting för Ulf och Magdalena. Annat var det i söndags kväll.

Bild: TT

Nej, de blev nog inte gifta vid första ögonkastet. Men det som uteblev var just en debatt: (s) har därmed överlämnat hela opinionsbildningen till de borgerliga partierna i denna historiska fråga. Och jag tvivlar på att det finns någon så avmobiliserande syn som en s-ledare och en m-ledare som ser ut att tycka exakt samma sak.

Men ungefär halva svenska folket är negativt eller skeptiskt till en Natoanslutning. Okay, går Finland med kan Ja-majoriteten växa snabbt. Men det rör sig om opinionsmätningar, inte någon demokratiskt avkunnad väljardom. Och opinioner kan växla snabbt.

Annons

Jag anser det vara principiellt fel med denna brådska och att ett beslut ska fattas i det närmaste i panik.

Efter dejtingen som aldrig blev någon duell, återgick statsministern och oppositionsledaren till sina platser. De som såg programmet bevittnade något historiskt. Och det var ingen vacker syn.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan