Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Det här är sjukt – jag vill sprida fakta

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Sedan beskedet att aborträtten kan försvinna i viss delstater har protesterna varit många. "Jag kanske inte kan påverka HD i USA, men jag kan hjälpa till och sprida fakta så att fler fattar hur sjukt det här verkligen är", skriver Wilma Mattsson. Foto: TT

Annons

Att högsta domstolen i USA, som tidigare har beslutat om en skyddad aborträtt i landet, nu för andra gången kommer att godkänna förbud av abort i ännu en delstat är för mig så sjukt. Det var i september 2021 som USA:s delstat Texas fick igenom sitt förslag om hårdare aborträtt. Man ser tydligt att detta var ett resultat av vad landets före detta president Donald Trump skapade när han var vid makten. När Trump styrde valde han noga sina domare till högsta domstolen, självklart dem som var emot abort.

Annons

Annons

Just nu håller HD på att förbereda ett uttalande som dem ska ge ut i Juni 2022 där de kommer bestämma om delstaten Mississippi ska få förbjuda abort efter vecka 15. Information utger att HD kommer ta Mississippis sida i fallet och då förbjuda viss abort. Även andra delstater i USA vet man också kommer ansöka om förändring i aborträtten.

Kristina Castell, sakkunnig på RFSU, säger att hela 34 andra delstater kommer ansöka om lagförändringen om denna lagen går igenom. En domstol, främst bestående av män, ska få bestämma över hela delstatens kvinnor. Detta leder kvinnor till att ta till fruktansvärda medel för att få slut på graviditeten, istället för att hon kan gå till en klinik och få professionell hjälp som kan rädda hennes liv.

Jag kanske inte kan påverka HD i USA, men jag kan hjälpa till och sprida fakta så att fler fattar hur sjukt det här verkligen är. Här kan man läsa mer, på RFSU:s hemsida.

Wilma Mattsson

Annons

Annons

Till toppen av sidan