Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
”Varför har tjejer så tunna röster?”

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

På 1900-talet gick kvinnorna i främsta ledet för fred och mot militarism och kärnvapen. Var finns dagens Inga Thorsson, Alva Myrdal, Maj-Britt Theorin? Deras ärofyllda arv sveps nu undan på några veckor. Har dessa kvinnor inte satt några spår inom det socialdemokratiska partiet? Var står dagens politiskt aktiva kvinnor i Nato-frågan?

Kvinnoförbundet står fast vid sitt nej till Nato, men hörs inte i debatten. Miljöpartiet säger sig vara sprunget ur fredsrörelsen, men är tyst nu när debatten handlar om upprustning och Nato-anslutning.

Annons

Annons

De riksdagskvinnor och andra politiskt aktiva kvinnor, som tidigare varit för Sveriges alliansfria hållning och mot kärnvapen, skriker nu inte ut något nej till Nato eller kräver en folkomröstning . De gömmer sig bakom formuleringar som ” det är en så viktig fråga att den behöver analyseras”, och ”vi måste kanske tänka om eftersom kriget i Ukraina har ändrat allt”.

Javisst, kriget i Ukraina har ändrat allt. Men beslut som tagits om alliansfrihet och kärnvapenmotstånd i fredstid gäller väl också i en tid av krig? Alla krig skapar en extraordinär situation. Allvarliga, stora beslut ska inte fattas när vi är stressade och rädda. En folkomröstning skulle ge oss vanliga medborgare en chans att tänka efter och få kunskap i en fråga som kommer att påverka våra barn och barnbarn och barnbarnsbarn.

Sigbrit Nordvall

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy