Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratiskBeskedet om Nato

Jenny Wennberg
Ett lika dystert som historiskt besked

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Alliansfriheten har tjänat Sverige väl, men kommer inte tjäna Sverige väl i framtiden. Med bland annat de orden lämnade Magdalena Andersson besked om att partistyrelsen nu överger den säkerhetspolitiska linje om alliansfrihet och neutralitet som varit så självklar att den blivit del av den svenska folksjälen.

På söndagen lämnade partistyrelsen besked om att man anser att Sverige ska gå med i Nato. Foto Fredrik Persson / TT

Rysslands invasion av Ukraina 24:e februari lyftes av Magdalena Andersson som huvudskäl till partistyrelsens ställningstagande. Sverige behöver de säkerhetsgarantier som kommer med ett Natomedlemskap.

Annons

Om det finns inte mycket att orda. Eftersom Finland ansöker om medlemskap blir det svårare för Sverige att stå utanför Nato. Men det hade inte varit omöjligt.

Annons

Sverige borde ha tagit utvecklingen i Ryssland på större allvar tidigare. Morden på meningsmotståndare och den antidemokratiska utvecklingen i Ryssland har inte tillkommit nu. Det har pågått länge. Den Putinkritiska journalisten Anna Politkovskaja som bland annat skrev om och var mycket kritisk till Tjetjenienkrigen mördades utanför sitt hem 2006. 2020 utsattes en tjetjensk bloggare och regimkritiker för mordförsök i Gävle.

Aggressionerna mot främmande makt är inte heller något nytt. Aggressionerna mot Georgien 2008, annekteringen av Krim 2014, påverkansförsöken på val i västvärlden, exemplen är många på agerande från rysk sida som tydligt visat vilket hot Putins Ryssland faktiskt utgör även mot Sverige. Putins bristande respekt för demokrati, för landgränser och mänskliga rättigheter uppstod inte 24:e februari 2022. Invasionen av Ukraina var det sista steget i en lång räcka av ageranden från rysk sida som borde föranlett ett långt kraftfullare agerande från västvärlden och EU. Istället har reaktionerna varit långt ifrån övertygande och handeln med bland annat gas och olja fortsatt. Ryssland är så farligt att vi måste gå med i Nato, men inte så farligt att vi inte kunnat importera bland annat olja och gas från landet.

I detta finns inte någon logik över huvud taget.

Magdalena Anderssons prat om att ett Natomedlemskap inte är ett hinder för att vara en aktiv röst för nedrustning och mot kärnvapen är såklart bara nonsens. Sverige ska fortsätta vara en stark röst för fredlig konfliktlösning sa Andersson vidare under presskonferensen. Samtligt rimmar väldigt illa med att gå med i Nato naturligtvis. Men nu gäller det att hålla missnöjda partikamrater nöjda, det är val i september i Sverige, och då måste även rent trams framföras för att försöka blidka de kritiker mot ett Natomedlemskap som trots allt finns i Socialdemokraterna.

Annons

Söndagens besked från Socialdemokraterna betyder att Sverige nu blir ett annat land än det vi tidigare varit. En liten ljuspunkt i det hela är att partistyrelsen enligt Magdalena Andersson inte var enig.

Ansvaret för Natomedlemskapet och dess konsekvenser kommer bäras av de partier som nu kommer tvinga in Sverige i Nato.

Att Socialdemokraterna och därmed regeringen kräver att det inte ska finnas permanenta baser eller kärnvapen på svensk mark är en mycket klen tröst.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan