Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Vi bör inte hals över huvud gå med i Nato

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Hals över huvud avvecklade politikerna större delen av vårt försvar och våra beredskapslager. Hals över huvud skall vi nu rusta upp försvaret igen och gå med i Nato. Här svänger det så att det förslår!

Men vad är det nu egentligen för frågor som är livsviktiga för oss och vår överlevnad? Det finns två områden som i dag är livsviktiga. Dels handlar det naturligtvis om att få leva i fred, dels handlar det om att få leva i ett ekologiskt och socialt hållbart samhälle. Gemensamt för frågorna är de geopolitiska strider världen nu är inne i. En strid som handlar om att kontrollera landområden politiskt och att ta kontroll över naturtillgångar. Det är alldeles uppenbart att Putin inte vill att Ukraina skall kunna hävda sin rätt. Han är i praktiken inte intresserad av ett multipolärt system. Det visar inte minst det brutala anfallskrig som Ryssland tvingat på Ukraina. Hur bör vi då ställa oss till detta? Vi behöver ta ställning för en värld där inga stormakter kan dominera geopolitiskt eller ekologiskt. Därför bör Sverige stå neutralt utanför stormakternas intressesfärer och inte gå med i Nato.

Annons

Annons

Miljökriserna växer i förfärande styrka samtidigt som inga viktiga förändringar mot ett hållbart samhälle har uppnåtts. Det kommer att finnas stort behov av länder och organisationer som kan stå fria från stora länders och ekonomiska makthavares intressen. Några som med auktoritet och förtroende kan vara neutrala och lägga förslag och medla i det komplicerade världsläge vi är inne i.

Åter ett argument för att Sverige inte bör gå med i Nato.

Socialdemokraterna driver ett skamligt spel, där ledningen redan fattat beslut om medlemskap i Nato. Samtidigt låtsas man föra en seriös debatt om detta med medlemmarna. Varje dag får vi se planerade pusselbitar läggas fram som till slut skall övertyga partimedlemmarna att ställa upp på ledningens linje. Nu skulle vi verkligen behöva tid på oss att reflektera över vår framtida säkerhet. En säkerhet som endast går att uppnå om vi väger samman både de katastrofala miljökriserna och de militära säkerhetshoten. Vi saknar beredskap och planer för att ta oss an dessa svåra utmaningar. Det tar tid och kräver att vi inte åter fattar huvudlösa beslut hals över huvud.

Bo Hagstedt

Annons

Annons

Till toppen av sidan