Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Psykisk ohälsa tar inte semester

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Blunda inte för sanningen som anhörig till någon som lider av psykisk ohälsa även om den gör ont."

Bild: Ida Forsgren

Annons

Psykisk ohälsa tar inte semester. Det gör inte heller mindre ont när solen skiner. Jag förstår att en sjukdom är läskig, vad det än må vara. Speciellt om kunskapen om den gällande sjukdomen är bristfällig eller bygger på myter och fördomar.

Jag är inte här och dömer dig. Men om du tror att det är med hänsyn att bemöta sjukdomen med tystnad. Hänsyn till vem?

Annons

Om det är av rädsla att lägga dig i eller störa en gång för mycket, då kan jag med all säkerhet säga: att höra av dig en gång för mycket gör inte personen sjukare, tvärt om. Ensam är inte stark.

Annons

Blunda inte för sanningen som anhörig till någon som lider av psykisk ohälsa även om den gör ont. Våga se situationen för vad den är. Även om du tycker situationen är påfrestande eller till och med obekväm. Att visa som anhörig eller bekant att du finns där och tänker på personen behöver inte vara en hel novell i ett sms. Skicka en emoji, en rolig bild eller berätta något kort från ditt liv.

Att du som är sjuk får lyfta din blick och för en sekund tänka på något annat. Att allt inte kretsar kring din sjukdoms problematik. För den personen som är sjuk tenderar världen att krympa och till slut står personen där med bara någon eller några anhöriga kvar. Så att få en tanke eller gest från någon som genuint bryr sig betyder mycket mer än vad du kanske tror.

Jag vill ge dig som anhörig en chans att säga, jag finns här eller jag tänker på dig. Kom ihåg, tiden är inte oändlig. Du är med all säkerhet inte odödlig. Inte jag heller.

Alekzandra.W

Annons

Annons

Till toppen av sidan