Annons

Annons

Annons

Ridsport

Debatt
Ridsporten förlorar hundratusentals kronor per år

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ridsporten är en av Sverige största idrotter. Den är Sveriges tredje största ungdomsidrott och varje år läggs fem miljoner ridtimmar ner på Sveriges 450 ridskolor. Över 150 000 personer är medlemmar i Svenska Ridsportsförbundet och 4000 ryttare med funktionsnedsättning återfinns inom den svenska ridsporten.

Gävle Ryttarsällskap har ett av Sveriges bästa hopplag i elitserien. Sporten bidrar inte bara till segrar utan är en viktig del av ungdomsidrotten i vår kommun. Att Gävle inte skulle har arenor i tillräckligt bra skick för elitlag i fotboll eller ishockey vore otänkbart. Det verkar det dock inte vara kopplat till hästsporten.

Annons

Den anläggning som finns i Lervik i dag håller inte standarden för att arrangera tävlingar på elitnivå. Att anläggningen inte håller kvalitén är inte bara en prestigeförlust. De senaste två åren har Gävle ryttarsällskap förlorat hundratusentals kronor för att arenan är i för dåligt skick för att kunna användas för tävlingar.

Annons

Gävle Ryttarsällskaps inkomstbortfall skulle kunna gå till att stärka hela verksamheten. Ridsporten är mer än bara elitserien. Sporten är populär bland funktionsnedsatta och varje år utbildas hundratals ungdomsledare. Effekterna av inkomstbortfallet slår bredare än bara möjligheten att visa upp hemmalaget.

Arkivbild, hästhoppningstävling i Lervik.

Bild: Jenny Lundberg

Moderaterna vill se en ny anläggning i Lervik. Ridsporten är en viktig del av Gävles föreningsliv. Vid sidan av att vara en anläggning för träning och lektioner så fungerar ridskolan som en fritidsgård som är öppen morgon till kväll nästintill alla dagar om året. Framför allt är det en uppskattad fritidsgård bland unga tjejer, som utgör 90 procent av utövarna inom ridsporten.

Vidare bör ett närmare samarbete inledas mellan Gävle ryttarsällskap och Gävle kommun. Gävle ryttarsällskap har med rätt verktyg möjligheten att spela en ännu större roll i att aktivera unga och bidra till Gävles välstånd. Moderaterna är redo att inleda arbetet med att rusta upp ridsporten om vi vinner valet den 11 september.

Annons

Alexander Lindqvist (M), 2:e vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden

Birgitta Bienitz (M), ledamot i kultur- och fritidsnämnden

Ulf Björn (M), ersättare i kultur- och fritidsnämnden

Patrik Carlsten (M), ersättare i kultur- och fritidsnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan