Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Livskvalité har sjukvården lagt på hyllan – regionen svarar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Genrebild operation.

Bild: Robban Andersson

Annons

Min man har artros i höfter och knän sedan flera år. Blir inte, bättre bara sämre. Enligt röntgen bör det åtgärdas med protes. Men där håller inte ortopedläkaren med. Dels så är han överviktig och måste gå ner i vikt.

En protes håller bara i 10-15år. Han är 70 år nu och han går med kryckkäpp för att kunna ta sig fram. Kan inte stå, knappt sitta på grund av smärtor. Har ramlat ett antal gånger och fått tillkalla räddningstjänst. Får äta Tradolan och andra värktabletter. Hjälper inte. Har även fått morfinplåster men det blev han bara trött och väck i huvudet av. Läkarna säger att han måste gå ner i vikt, men hur ska han kunna gå ner i vikt när han inte kan röra sig? Vi har skrivit till ortopeden och påtalat hans problem och att han gör operation på egen risk. Men nej.

Annons

Annons

Det fungerar inte i hemmet med honom längre. Han är fumlig domnar i händerna, tappar saker och behöver passning hela tiden.

Senaste beskedet var att söka hjälp utanför vårt län? Men inget förslag på vart man ska vända sig. Har testat med Uppsala, Stockholm men nej. Ska man alltså inte få några bra år på grund av för högt BMI? Har haft så här i över fyra år och blir bara sämre.

En som har gett upp

SVAR DIREKT:

Rent generellt är Sveriges ortopedläkare eniga om att patienter med ett BMI över 40 inte ska opereras. Detta eftersom det medför alltför stora risker för patienten. Grav övervikt ökar kraftigt risken för framförallt infektioner, och vid höftproteser även risken för att protesen ska hoppa ur led. En infekterad protes leder till ofta långvarig och för patienten ofta besvärlig behandling, med upprepade operationer och lång antibiotikabehandling. Ofta ser vi kvarvarande handikapp efter avslutad behandling. Protesinfektioner kan till och med leda till döden. Dessutom är varje patient med protesinfektion oerhört resurskrävande och behöver långvarig, inneliggande vård. Därav kräver de flesta kliniker en viktnedgång innan operation.

I upprepade studier har det visat sig att viktnedgång inte måste ske genom fysisk aktivitet i samma utsträckning som man tidigare trott. Det räcker alltså att man minskar kaloriintaget för att gå ned i vikt. Det är lättare sagt än gjort, men primärvården kan hjälpa till med detta. Vid svårigheter att klara det dagliga livet kan kontakt tas med kommunens biståndshandläggare.

Anette Lund, verksamhetschef Ortopedi

Annons

Annons

Till toppen av sidan