Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Nato – ingen självklarhet! 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Frågan bör hanteras mer grundläggande, vilka fördelar och nackdelar ett Nato-medlemskap innebär, inte bara för ett eventuellt krigshot.", skriver debattörerna.

Bild: TT

Annons

Sverige har levt i fred i 200 år och vår alliansfrihet har tjänat landet väl. Sverige har också kunnat föra en egen utrikespolitik utan kopplingar till Nato och verkat som medlare i krigssituationer runt hela världen. 

Det avskyvärda och brutala krig som pågår i Ryssland har lett till att planer på ett medlemskap i Nato har tagit fart ordentligt. Om Sverige går med, så skulle det vara ett av de mest avgörande beslut som fattats i landets historia. 

Annons

Annons

Ledande militärer, experter på rysk och amerikansk säkerhetspolitik och borgerliga partier är de som syns mest i debatten och är alla för ett Nato-medlemskap. Nej-sidan får ett väldigt litet utrymme. 

Den svenska regeringen vill forcera fram ett ställningstagande och snabbt fatta ett beslut, vill inte ha det som en valfråga i höstens val.

Varför denna brådska, ledande militärer säger att det är osannolikt att Ryssland skulle angripa Sverige. Frågan bör hanteras mer grundläggande, vilka fördelar och nackdelar ett Nato-medlemskap innebär, inte bara för ett eventuellt krigshot. Andra frågor som en självständig utrikespolitik, möjligheten att verka för fred och nedrustning, samt avskaffandet av atomvapen måste belysas.

Vänsterpartiet är emot ett medlemskap i Nato och tycker att diskussionen om ett medlemskap ska avgöras i en folkomröstning där svenska folket ska få all den information som går att få för att kunna säga ja eller nej ett medlemskap. Att frågan är svår är inget bra argument för att låta svenska folket säga sitt. När frågan om Sverige skulle vare med i EMU och använda euron mm, så röstade svenska folket nej. Endast Miljöpartiet och Vänsterpartiet var emot EMU och euron. Övriga partier och det svenska etablissemanget var för. I backspegeln kan vi set att det var ett klokt beslut, vilket de flesta håller med om. 

Annons

Frågan för eller emot ett medlemskap hänger nu på vad det Socialdemokratiska partiet kommer att fatta för beslut. S-kvinnorna har sagt nej och det finns ingen majoritet för ett medlemskap hos det svenska folket. 

Maritha Johansson, oppositionsråd V

Owe Hellberg, ersättare i kommunstyrelsen V

Annons

Annons

Till toppen av sidan