Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Företagsfientlig socialism inom Region Gävleborg

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Nu har regionstyrelsens ordförande fått panik. Igen. Samma sak hände under coronakrisen då hon spontant under ett möte drog i handbromsen för Framtidsbygget och stoppade byggandet. Någonting som kostat regionen mångmiljardbelopp.

När vi nu återigen har kris i vår närhet har hon initierat en socialistisk utredning för att utreda hur Region Gävleborg ska återta all privat verksamhet i egen regi. Detta gäller alltså bussar, sjukresor med taxi, sjukhusresturangerna, städning av våra lokaler – rubbet. Allt det vi idag har lagt på entreprenörer att hantera då de är minst lika skickliga som vi på att göra det och också gör det mer kostnadseffektiva ska nu alltså driftas av regionen själv.

Annons

Annons

Den nationella socialismen skiner igenom, under valår vill man visa sig handlingskraftig och ”återta kontrollen av välfärden”. Vi ser dock stora risker med denna utredning, att den ens genomförs riskerar att försämra företagsklimatet radikalt. För att inte nämna vad som händer med länets företag om utredningen blir verklighet. Utan en offentlig aktör som köper exempelvis sjukresor av taxibolagen riskerar taxibolagen att gå under och kommer alltså inte finnas till för civilsamhället heller. Allt hänger ihop.

Som moderater vet vi att offentlig drift inte alltid är det bästa eller mest kostnadseffektiva. Se bara på regionens eget vindkraftfiasko som kostat skattebetalarna hundratals miljoner. Regionernas gemensamma försök att starta ett flygbolag för ambulansflyg går inte heller speciellt bra. Det kommer att dubblera kostnaden per flygtimme för Region Gävleborg och tillika skattebetalarna.

Vi behöver vara rustade för kris och bäst rustad är vi om vi rustar tillsammans. Denna utredning riskerar att dra undan mattan under fötterna på våra företag som knappt hunnit resa sig från coronapandemin. Det drabbar i slutändan civilsamhället.

Detta är inte att återta kontrollen över välfärden, detta är ett tecken på att S tappat kontrollen över välfärden.

Patrik Stenvard (M) Regionråd i opposition

Alexander Hägg (M) Regionråd i opposition

Annons

Annons

Till toppen av sidan