Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

Femte vaccindos i höst för alla över 65

Personer över 65 år och vuxna i riskgrupp rekommenderas en femte dos mot covid-19 i höst.

– Pandemin är inte över, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Text

Socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff på Rosenbad. Personer över 65 år och vuxna i riskgrupp rekommenderas en femte dos mot covid-19 i höst. Foto: Lars Schröder / TT.

Annons

Det är fortsatt viktigt att vaccinera mot covid-19, framhåller socialminister Lena Hallengren på en pressträff tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

– Vaccinet är vårt skarpaste verktyg för att förhindra allvarlig sjukdom och död, säger Lena Hallengren.

Folkhälsomyndigheten ser en risk för ökad smittspridning i höst och vinter. Rekommendationen för hösten är därför att personer över 65 år och andra vuxna med riskfaktorer ska ta ytterligare en påfyllnadsdos med vaccin. Bland riskfaktorer nämner hon graviditet och individer med hjärt-kärlsjukdom.

Ambitionen är att regionerna ska kunna börja med de femte doserna den 1 september september, och att de äldsta då står först i kön.

Annons

Begränsad vinst

Övriga vuxna i gruppen 18 till 64 år kan ta en fjärde dos kostnadsfritt om de önskar, men det är inte en allmän rekommendation från Folkhälsomyndighetens sida.

Annons

– Vinsterna med en höstdos är begränsad för den här gruppen, säger Karin Tegmark Wisell.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell, arkivbild. Foto Claudio Bresciani / TT.

Bild: TT

– Men det kan finnas enskilda individer som till exempel närmar sig 65 och känner att de vill fylla på, då tycker vi att man ska ha möjlighet till det. Det kan handla om att man bor tillsammans med någon som är äldre eller är i en riskgrupp, säger hon.

Folkhälsomyndigheten kommer att tillsammans med regionerna ta fram kommunikation och lägga upp strategier för hur höstens vaccinationer ska går till.

Enligt Karin Tegmark Wisell är Sverige är bättre rustat i dag jämfört med tidigare i pandemin, eftersom de allra flesta har vaccinerat sig eller har genomgått covid-19-infektion.

– Vi har en god immunitet i samhället och ett bra skydd, säger hon.

Myndighetens nuvarande råd om att barn under 12 år inte bör vaccinera sig står kvar. Bara barn över fem med särskilda riskfaktorer rekommenderas vaccinera sig. Alla som är tolv år och äldre rekommenderas två doser och alla som är 18 år och uppåt rekommenderas en tredje dos.

Ingen vanlig förkylning

På frågan om när covid-19 kan betraktas som en vanlig säsongsinfluensa svara Karin Tegmark Wisell att det inte går att säga ännu.

– Vi ser att smittspridningen ökar under vinterhalvåret och på så sätt liknar det ett vanligt förkylningsvirus. Men vi ser att det fortfarande kommer nya varianter och covid-19 har en större påverkan på samhället än säsongsinfluensa.

Annons

Annons

Enligt den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten (den 19 maj) har 65 procent av befolkningen från 18 år och uppåt fått tre doser covidvaccin.

I gruppen tolv år och äldre har 85 procent fått minst två doser.

Fakta

Rekommendationer från den 1 september 2022

TT
Vuxna 65 år och äldre samt personer i riskgrupp från 18 års ålder rekommenderas ytterligare en påfyllnadsdos inför kommande höst- och vintersäsong. Rekommendation gäller alla som har ökad risk för allvarlig covid-19-sjukdom: gravida, personer med nedsatt immunförsvar, personer med hjärt- och lungsjukdom med flera grupper. De finns listade på sidan Information till riskgrupper om covid-19.

Barn 12–17 år rekommenderas vaccination med två doser, det vill säga att nuvarande rekommendation kvarstår. Utöver det rekommenderas barn i särskilda grupper vaccination från 5 års ålder, också enligt nuvarande rekommendation. Barnläkarföreningen listar vilka grupper som är aktuella.

Vuxna 18–64 år rekommenderas vaccination med tre doser, som enligt nuvarande rekommendation. Den som vill ta ytterligare en påfyllnadsdos, dos 4, inför kommande säsong kan göra det. Regionerna bör tillhandahålla vaccin för alla vuxna som vill ha en fjärde dos, och vaccin till dos 1–3 för den som inte har tagit dessa.


Källa: Folkhälsomyndigheten

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan