Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Fler engagerade i frågor gällande rasism

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Arkivbild från manifestation mot nazism och rasism. Foto: Janerik Henriksson / TT

Annons

Rasism idag är väldigt vanlig och det påverkar många människor hela tiden. I litteratur såsom barnböcker finns det nidbilder som tydligt visar afrofobiska budskap. Romer, en minoritet man knappt får lära sig om i skolan. Ännu mindre får man lära sig om hatet mot dem.

För bara några år sedan blev det officiellt att svensk polis hade fört kartläggningar på romer, unga som gamla, vissa till och med avlidna. Det är väldigt vanligt med antisemitisk propaganda som ständigt visar upp judar som giriga och snåla. Detta är bara några exempel på hur rasism kan visa sig, självklart är detta långt ifrån allt.

Annons

Annons

Jag själv har deltagit i utbildningar om ämnet, både i form av en resa till Polen där vi pratade mycket om förintelsen och antisemitism. Men också gällande rasism överlag. Dessa ämnen är så viktiga och jag tycker att det är alldeles för lite människor som engagerar sig i frågorna. Även fast man inte själv upplevt rasism direkt emot sig är det viktigt att vi försöker stoppa den.

Rasismen har varit ett problem länge. Vi vet vad som har hänt när hatet mot en eller flera grupper går för långt. Hatet mor judarna under andra världskriget ledde tillslut till att miljoner förlorade sitt liv. Om inte vi slutar att dela upp oss i Vi och Dem kommer historien tillslut att upprepa sig. Under förintelsen började det inte med en gaskammare, det började med en åsikt.

Är du intresserad gällande dessa frågor, engagera dina nära som i sin tur kan göra detsamma. Det måste ske en stor för förändring.

Wilma Mattsson

Annons

Annons

Till toppen av sidan