Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Kassandra-ropen som ingen bryr sig om

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Klimateffekt. Foto: SKD.

Annons

För bara några dagar sedan – den 18 maj – släpptes en av de mer förskräckande rapporterna om klimatläget i världen. Vid randen till en klimatkatastrof, var ungefär de ord FNs generalsekreterare ropade ut över världen när han redogjorde för Världsmeteorologiska organisationens (WMO) rapport. Men det var som om det knappt hördes. Redan dagen därpå hade hans Kassandrarop förklingat i tystnad.

I grekisk mytologi var Kassandra en kungadotter i Troja som guden Apollon blev så förälskad i att han gav henne förmågan att se in i framtiden. Men Kassandra besvarade inte kärleken till guden varvid denne bestraffade henne med en förbannelse som gjorde att ingen skulle tro på hennes varningar om framtida hot. Därav uttrycket Kassandrarop: Någon ser vad som kommer att inträffa, men människorna bryr sig inte.

Annons

Annons

Varje militärjeep, varje stridsvagn, varje stridsplan, varje avfyrad kula – under en övning eller i strid – ökar det ekologiska fotavtrycket

FNs klimatpanel, IPCC, är den mer kända rapportmakaren när det gäller klimatet. Men meteorologernas fakta ger en lika dyster bild som de senaste IPCC-dokumenten. Koldioxidutsläppen ökar således hela tiden, 2020 slogs nytt rekord och det mesta tyder på att de ökar också 2021 och 2022. De senaste sju åren – från 2015-21 – är de varmaste åren sedan mätningar startade. Temperaturen i haven stiger och haven värms upp på allt större djup. Och världens hav försuras också när de suger upp mycket av utsläppen från våra samhällen. Vilket på sikt hotar den matförsörjning som människan är beroende av. Samtidigt stiger havsnivåerna och det får konsekvenser för hundratals miljoner människor som till slut kan tvingas migrera från kustremsorna där de bor.

Jag orkar knappt räkna upp mer i denna eländeskatalog. Maktlöshet är det man känner. Både inför ekosystem som undermineras och inför en allt mer sviktande livsmedelssäkerhet.

Jo, jag är säker på att de allra flesta verkligen bryr sig och är djupt oroliga över klimatförändringarna. Problemet är att så extremt litet händer när det gäller omställningen av våra samhällen. Alltid tycks något vara i vägen för de nödvändiga stegen. FN menar att investeringarna i klimatomställning skulle behöva kanske tredubblas för att få världen på rätt kurs, men mycket litet pekar åt det hållet.

Annons

FN-rapporten som presenterades på onsdagen dränktes i Sverige och i Europa av det pågående anfallskriget mot Ukraina. Inte så konstigt – däremot tragiskt. Och så mycket är klart att de närmaste kanske tio åren kommer de flesta europeiska stater, inklusive Sverige, att stå där med allt tyngre upprustade försvarsmakter. Den omedelbara krisen, kriget, gör det lätt att få loss resurser till det militära. Men den klimat- och miljökris som redan är omedelbar och på lång sikt än mer dödlig för livet på denna jord, är det på det hela taget långt svårare att få resurser till.

Annons

Det ryska anfallskriget mot Ukraina har dödat människor och ödelagt städer, men den ukrainska miljöorganisationen Ecoaction varnar också för den absurda förstörelse av ekologi och natur som kriget medför.

Krig är helt enkelt det värsta som kan inträffa, både ur människans synvinkel och ur naturens. Jorden förorenas av granatsplitter. Bränder startar. Oljedepåer antänds. De första fyra åren av Irakinvasionen beräknas ha ökat växthusgasutsläppen med 141 miljoner ton koldioxid. Den svenska försvarsmakten, även före den upprustning som nu väntar, står för stora mängder utsläpp varje år (kanske motsvarande en medelstor svensk stads årliga utsläpp).

Varje militärjeep, varje stridsvagn, varje stridsplan, varje avfyrad kula – under en övning eller i strid – ökar det ekologiska fotavtrycket. Den enskilt största miljöboven på planeten är förmodligen den amerikanska krigsmakten, även om några klara siffror på det aldrig släpps. För tillfället överträffas det möjligen av den ryska krigsmaskinens besinningslösa verksamhet på den ukrainska jorden.

Annons

Vi har till och med fått den absurda situationen att den svenska försvarsmakten alltsomoftast lägger in veto mot bygget av vindkraftverk till havs och till och med mot solpaneler, eftersom det anses störa den militära verksamheten.

Den militära upprustning som nu beslutas fram, framförallt i Europa när allt större andel av ländernas BNP går till krigsmaterial och övningar, ökar ofelbart pressen på biosfären, och det i ett läge där kapplöpningen för att åtminstone närma sig Parisavtalets mål redan känns förlorad. Och mer pengar till försvarsmakterna dränerar de resurser som kunde ha gått till den sociala trygghet som underlättar viljan och möjligheterna till grön omställning.

Det är inte minst därför som den oerhörda brådskan att föra in Sverige i militäralliansen Nato känns så ytterst märklig: Inte på något sätt uppvisas samma brådska när det gäller att ställa om samhället till hållbarhet.

Även denna ledartext är i den meningen ett Kassandrarop.

Till toppen av sidan