Annons

Annons

Annons

Annons

Läsarnas egna bidrag

Läsartext
Fick Mästarbrev för sin forskargärning kring Strömsbros historia

Församlingsafton i ett fullsatt Strömsbro Församlingshus blev verkligen en höjdare. Då uppmärksammades Kjell Hertzmans forskargärning kring Strömsbros historia.

Detta är en läsartext.

Strömsbroprästen Marianne Udd gratulerar en märkbart överraskad och nöjd Kjell Hertzman till Mästarbrevet. Foto: Gun Vigh

Bild: Läsarbild

Annons

På initiativ från Mårten Johansson bjöd Strömsbro Fastighetsägareförening och kyrkan i Strömsbro in till en presentation av Kjell Hertzmans långvariga ideella arbete med att i skilda arkiv få tag i ursprungliga dokument rörande intressanta ämnesområden för lokalsamhället Strömsbros utveckling. Så har till exempel industrialiseringen genom att utnyttja Testeboåns strömmande vatten berörts av honom i två omfattande uppsatser kring etableringen av sågar och kvarnar. Men även boken om kraftkvinnan och gästgivaren Helena Ström, som byggde upp och drev Strömsbro värdshus, ger ett värdefullt tidsdokument över Gävle under första hälften av 1700-talet. Ett urval av de skrifter och uppsatser och artiklar som Kjell har sammanställt sina forskningsinsatser i presenterades av Rune Westergren och Per Rask.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 129 kr/månad.

Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan