Annons

Annons

Annons

Annons

Läsarnas egna bidrag

Läsartext
Forskare: Vindkraftparker sänker priset på villor

Ett 80-tal personer samlades på Birgittagården i Kungsgården kvällen före Kristihimmelsfärd. Det var inte gökotta och fåglarna som lockade, utan Sandvikens politiker och en föreläsning om vindkraft.

Detta är en läsartext.

Intresserade åhörare när politikerna i Sandviken blev utfrågade av moderatorn Helena Harrysson. Foto: Anders Wiklund

Annons

Föredraget handlade om vindkraftetableringars påverkan på fastighetspriser. Daniel Liljeberg från Villaägarnas Riksförbund berättade om en nyligen utgiven rapport från KTH. Forskarna Mats Wilhelmsson och Hans Westlund konstaterar där att priserna på fastigheter nära vindkraftsområden sänks, jämfört med andra fastigheter. Stora vindkraftsområden påverkar mer än mindre. Avståndet har naturligtvis stor betydelse. Inom två km minskar priset med mellan 20 och 30 procent.

Annons

Annons

Politikerna var inbjudna till en hearing, en utfrågning, om hur de ställer sig till vindkraftsprojekten Stormossen och Galmsjömyran. Frågorna gällde det medborgarförslag om regler gällande vindkraft, som lämnats in till Sandvikens kommun av Anders Wiklund. 15 politiker från de olika partierna deltog.

Det blev en intressant utfrågning ledd av moderatorn Helena Harrysson. Det hettade till först när det visade sig att Njordr, vindkraftsprojektören på Galmsjömyran, haft en dialog med vissa partier, men undanhållit en del partier och sakägarna, information om en modifierad vindkraftsutbyggnad (från 40 stycken 280 meter höga vindkraftverk till 22 stycken).

Avslutningsvis tyckte partierna att det är viktigt att fortsättningsvis ha en bra dialog med kommuninvånarna.

För evenemanget stod föreningarna Ingen vindkraft på Stormossen och Nej till vindkraft på Galmsjömyran.

Ingrid Kallberg

LÄS MER OM PLANERNA I GALMSJÖMYRAN

LÄS MER OM VINDKRAFTPLANERNA I GÄVLE

Annons

Annons

Till toppen av sidan