Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Skyll inte skjutningarna på kommunerna, Morgan Johansson

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Moderaterna satsar en halv miljard extra på att stärka polisen – inte minst för att de ska kunna skaffa sig vattenkanoner, kroppskameror och komma till rätta med den akuta passkrisen", skriver debattörerna. Foto: TT

Annons

Det finns idag inget annat EU-land där en så stor del av invånarna dör av gängskjutningar som i Sverige. I år är det fler dödsskjutningar hittills än någonsin tidigare. Föräldrar vågar inte låta sina barn gå hem själva efter fotbollsträningen – utan följer med så att inget ska hända på vägen hem. Tjejer och kvinnor är rädda för att röra sig ute ensamma på kvällen. Och många invånare är nu dessutom fångade i landsarrest på grund av att det inte går att förnya passet förrän efter sommaren. Och ansvarig minister, Morgan Johansson, fortsätter att skylla ifrån sig. Nu på kommunerna. Det inger inte förtroende.

Annons

”Kommunerna behöver svara upp på de stora satsningarna som staten gör” menar Johansson. Men det är inte kommunernas fel att första lediga tid för att förnya passet i vid polishuset i Gävle är i mitten av augusti. Det är inte kommunernas fel att det varit 14 skjutningar i Polisregion Mitt hittills i år. Det är inte kommunernas fel att antalet poliser per invånare är lägre nu än när moderaten Beatrice Ask var justitieminister. Eller att 3 av 4 gängmord förblir ouppklarade. Det är inte kommunernas fel att det inte finns en fungerande nationell avhopparverksamhet på plats. Det är Morgan Johansson, som i dagarna kritiserades av Riksdagens Konstitutionsutskott för sina lögner om att fler gängmedlemmar nu hoppar av, som bär det yttersta ansvaret. 

Annons

Och angående de ”stora satsningarna”. Regeringen skjuter bara till två miljoner kronor till Polisen i vårbudgeten. Det räcker väl inte ens för att ersätta de polisbilar som förstörts under vårens upplopp? Moderaterna satsar en halv miljard extra på att stärka polisen – inte minst för att de ska kunna skaffa sig vattenkanoner, kroppskameror och komma till rätta med den akuta passkrisen.

Halva riksdagen har precis uttryckt sitt samlade missnöje mot Morgan Johansson. För oss är det tydligt att han gjort tillräcklig skada. Vi måste göra vår region och Sverige tryggt igen, återupprätta lag och ordning och trycka tillbaka de kriminella gängen. Det kommer att vara Moderaternas prioritet både lokalt, regionalt och nationellt. Bara så kan vi få ordning på Sverige.

Annons

William Elofsson (M), kommunalråd i opposition i Gävle

Jonny Bratberg (M), kommunalråd i opposition i Sandviken

Ziita Eriksson (M), kommunalråd i opposition i Hofors

Roger Petrini (M), kommunalråd i opposition i Älvkarleby

Linus Gunnarsson (M), gruppledare i Ockelbo

Annons

Annons

Till toppen av sidan