Annons

Annons

Annons

Sandvikens centrum

Olle fick "livstids" anställning på Sandvik – hängde med när koncernen växte

OLLE CEDERLUND 1931–2022

Som redan annonserats har direktör Olle Cederlund, Gesunda, lämnat oss vid 91 års ålder. Närmast sörjande är hans hustru Barbro, deras tre barn Anna, Johan och Charlotte samt brodern Lars.

Annons

Olle var näst yngst av fyra barn till möbelhandlare Hjalmar Cederlund och fru Britta i Mora, där de växte upp. Äldste brodern, Sven-Erik, inriktade sig på att ta över möbelaffären, medan Olle och yngste brodern Lars ville läsa vidare och valde då Kristinehamn som man nådde med Inlandsbanan. Där fann de en gemensam inackordering under realskole- och gymnasietiden. Redan där träffade Olle sin älskade Barbro. Efter studenten och militärtjänsten flyttade bröderna till Stockholm där Olle studerade på Handelshögskolan. Där satsade de också på ishockey och hade goda framgångar.

Annons

Olles första jobb blev på Fylgia försäkringsbolag i Stockholm. Det dröjde dock inte länge förrän han lockades till Sandvikens Jernverk, där han hjälpte nytillträdde bruksdisponenten Wilhelm Haglund att modernisera ekonomisystemen. Det gällde även de många nya dotterbolagen. Olle och Barbro fick därför under några år bosätta sig i Sao Paolo för att reda ut inflationsredovisningen, vilket gav nya erfarenheter. De hade gift sig redan under Stockholmstiden. Familjen fungerade bra trots flyttandet och växte efter hand med tre barn.

Annons

1966 möttes Olles och mina vägar för första gången i Sandviken. Jag hade också tagit studenten i Kristinehamn, men sex år efter Olle. Vi fick båda ”livstids” anställning i Sandvikskoncernen. Vi var uppväxta ”på landet” och trivdes med de möjligheter till en rik fritid, som bjöds kring Sandviken såväl sommar som vinter. Att brodern Lars etablerade sin tandläkarpraktik i Sandviken gjorde inte saken sämre.

Sandvik-koncernen växte och Olle följde med i sin karriär. Han fick ansvaret för finansfunktionen med valutahanteringen i koncernen. Under min tid som koncernchef rapporterade han direkt till mig, vilket fungerade utmärkt i det nya decentraliserade Sandvik.

Vid pensionen valde de att flytta till Lund, vilket var Barbros födelsestad. Där bodde de länge, men till slut blev längtan till Dalarna och skidåkning för stark. De hade redan under Sandvikstiden köpt ett stort fritidshus på Sollerön. De provade först att bo i en våning i Mora, men hamnade till sist i fritidshuset vid Siljan, där Olle fick somna in och avsluta sitt långa och framgångsrika liv.

Per-Olof Eriksson, f.d. koncernchef, Sandvik

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan