Annons

Annons

Annons

Annons

Läsarnas egna bidrag

Läsartext
Stort intresse för folkdräkter – här blir vallpigan rätt klädd

Folkdräkter är något som intresserar fler och fler, det märker vi som är engagerade i Järbo Hembygdsförenings projekt "Digidräkt". Det går ut på att göra mönster och plagg tillgängliga via nätet.

Detta är en läsartext.

Annons

Det material som ligger i olika arkiv är svårtillgängligt eller otillgängligt för allmänheten. Nu finns redan många mönster och bilder av gamla och nya plagg tillgängliga via Hembygdsföreningen.

Söndag 19 juni hade föreningen bjudit in till en visning av olika dräkter och ett spännande föredrag av Berit Eldvik om de dyrbara tyger som till och med smugglades in för att användas till vackra plagg.

Annons

Nu är vallpigan Kristin färdigklädd och redo att vandra iväg till fäboden med näverluren i händerna. Gunilla i bakgrunden berättar om vallpigans kläder förr i tiden. Foto: Gudrun Strömstedt

Annons

Det stora intresset kunde märkas på det stora besökarantalet, på plats över 50 personer och dessutom drygt 15 personer som deltog via nätet. Många av besökarna kom klädda i egna dräkter i många varianter och det blev ett färgrikt minglande. Under fikapausen blev det många samtal om tyger och hantverk.

Berit Eldvik är en svensk textilforskare och tidigare intendent vid Nordiska museet. Foto: Gudrun Strömstedt

Ann-Mari Jerner iklädd annandagsdräkt, sätter upp håret på vallpigan Kristin Sundberg som sitter i bara särken. Gunilla Humble, som även har hunnit få på sig en stubb, håller i hylkan. Foto: Gudrun Strömstedt

Projektet påbörjades med ett startbidrag från Leader Gästrikebygden och flera stiftelser och kulturorganisationer har därefter bidragit till dess fortsättning.

Olle Thåström

Till toppen av sidan