Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Svensk sjukvård är fantastisk!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Jag vill rikta ett jättestort tack till de skickliga inblandade på thoraxkliniken i Uppsala, samt den underbara och omhändertagande personalen på hjärtmottaningen i Gävle", skriver Bert Lindberg Hoff.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Stressutlöst hjärtinfarkt i början av maj resulterade i bypassoperation 12 maj. Omvälvande för mig, rutin för det fantastiska läkarteamet på thoraxkliniken i Uppsala. Man sågar/delar bröstbenet, öppnar bröstkorgen, kopplar in hjärt/lungmaskin, kyler ner hjärtat till 10–15 grader tills det stannar. Nya kärl tas från insidan av bröstkorgen eller benen, vilka görs om till nya kranskärl. Blodet släpps åter på till hjärtat som startar om av sig själv, och bröstkorgen stängs igen. En tillfällig pacemaker monteras som säkerhet.

Annons

Annons

En extremt jobbig tid följde på operationen med mycket smärtor och bland annat en viktminskning om elva kg! Förbud under den tid (två månader) som det tar för bröstbenet att läka ihop, att till exempel köra bil, gräva, klippa gräs eller lyfta mer än 2,5 kg/arm.

Det har nu gått snart sex veckor sedan operationen, och kroppen läker fint, men krafterna är alltjämt väldigt begränsade.

Jag vill rikta ett jättestort tack till de skickliga inblandade på thoraxkliniken i Uppsala, samt den underbara och omhändertagande personalen på hjärtmottaningen i Gävle.

Tack även till ambulanspersonalen, som lyhört och ytterst professionellt gör en första bedömning, vilken garanterar att man hamnar rätt i vårdsystemet redan från början!

Känner en oerhört stor och ödmjuk tacksamhet att ha fått den här möjligheten, att förhoppningsvis förse kroppen med det syre den länge skrikit efter. Ett delmål är att, när jag fått krafterna åter, "bestiga" Helagsfjället 2024. Det har då gått 75 år sen sist...

Bert Lindberg Hoff, Gästrike-Hammarby

Annons

Annons

Till toppen av sidan