Annons

Annons

Annons

Annons

Sandvikens centrum

Insändare
Alla måste få samma möjlighet till studier – oavsett var man bor

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Så som det ser ut idag är jag inte beredd att chansa och flytta till en helt ny stad för att eventuellt komma in på en kurs...", skriver Jacob Fichtelius. Foto: TT

Annons

Jag har velat gå en utbildning som skolverket har som heter seviceassistent och den kursen riktar sig till elever som läst särskolans kursplan och innebär att man kan utbilda sig inom olika yrkesområden som fastighetsskötsel, parkskötsel och äldreomsorg.

Utbildningen finns inte i Sandviken där jag bor, och det är ju upp till kunskapsnämnden att fatta beslut om man vill starta en sådan kurs och kommunen måste ju hitta arbetsplatser till sina studenter. Jag har föreslagit detta och jag har träffat flera elever som skulle vara lockade av och läsa den kursen.

Annons

Annons

I de kommuner där utbildningen ges har serviceassistent varit en anställningsform, vilket jag tycker är toppen så jag och andra människor med funktionsvariation kan få det lättare att få jobb via arbetsförmedlingen och inte fastna i ekorrhjulet inom dagverksamhet.

Jag har provat att söka utbildningen till serviceassistent i Norrköping för länge sen och pedagogerna där var väldigt positiva och sa att de kunde tänka sig en Jakob som serviceassistent, men blev ändå inte antagen tyvärr.

Nu kommer jag till mitt syfte med att skriva denna insändare: jag tycker att skolverket ska låta någon instans än kommunerna att driva denna verksamhet. Om du söker folkhögskola eller universitet kan du ju själv göra ett aktivt val om du vill läsa i Malmö eller Kiruna, därför tycker jag att det borde vara en annan instans som arrangerar den utbildningen än på kommunal nivå.

Anledningen till att jag inte blev antagen enligt lärvux i Norrköping var att jag inte var folkbokförd i den kommunen och att de var tvungna och prioritera de eleverna som bodde i den kommunen.

Så som det ser ut idag är jag inte beredd att chansa och flytta till en helt ny stad för att eventuellt komma in på en kurs, och så vitt jag vet kan man inte söka studentboende om man går en kurs på kommunal nivå.

Andra aspekter är ju den sociala biten, om man flyttar till en ny stad så får man ju bygga upp ett socialt nätverk och det är ju ofta genom jobb eller studier man gör det, så det skulle vara mycket snopet om man inte blev antagen.

Annons

Jag har inte möjlighet att investera i en bostadsrätt för att jag lever med den sällsynta diagnosen sturge weber och då har man ofta aktivitetsersättning eller förtidspension.

Jakob Fichtelius

Annons

Annons

Till toppen av sidan