Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
M vill stoppa sommarjobb för vissa unga – menar ni verkligen allvar?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Det verkar som att de på fullaste allvar menar att dörrarna ut i livet ska stängas och igenbommas för de barn som inte omedelbart uppfyller deras krav", skriver Socialdemokraterna Skutskär/Älvkarleby. Foto: TT

Annons

Under senaste fullmäktigemötet i Älvkarleby kommun behandlades en motion från Moderaterna. M föreslår i sin motion att de barn som det går sämre för i skolan inte ska få tillgång till sommarjobb på samma sätt som andra barn.

Sommarjobb för gymnasieungdomar är något som vi i majoriteten har infört för att våra ungdomar ska kunna få en försmak på det liv som väntar efter skolgången. Sommarjobbet är för många ett första steg in på arbetsmarknaden, en väg till större anställningsbarhet. Det ger våra ungdomar mer än bara en textrad på ett CV. Det är en möjlighet att skaffa sig användbar arbetslivserfarenhet. Det ger många unga möjligheten att få tjäna in sin första egna lön, och att få känna stoltheten som det medför. Motionen som Moderaterna, med stöd av Kristdemokraterna, vill få igenom handlar om att ungdomar som inte har godkänt betyg i vissa enskilda ämnen ska bli fråntagna denna möjlighet.

Annons

Annons

Menar ni i M verkligen allvar med ert förslag? Är det inte just i 16–17-års åldern som det är allra viktigast att vi vuxna ska ge ungdomarna möjligheter? Att vi visar att hela världen ligger framför dem? Att det finns många vägar att ta i livet?

Nej, det verkar som att Moderaterna inte tycker det. Det verkar som att de på fullaste allvar menar att dörrarna ut i livet ska stängas och igenbommas för de barn som inte omedelbart uppfyller deras krav. Har du en sjuk förälder eller ett sjukt syskon och därför inte orkar med närvaron fullt ut så dina betyg kraschar, ja, då ska du tydligen bli av med chansen att få sommarjobba för kommunen. Lider du av depression och trycket blir för svårt så är du körd i sommar. Har du en neuropsykiatrisk diagnos som gör att du inte klarar skolan i samma takt som andra så blir du utan den erfarenheten som ett sommarjobb ger.

En del ungdomar har svårt för skolarbete medan ett praktiskt arbete fungerar otroligt bra. Med ett kommunalt sommarjobb kan de både tjäna en slant och få ta del av arbetslivet. De får också möta fler vuxna förebilder som kan inspirera till studier eller arbete under de efterföljande åren.

En bra sak finns det dock med att Moderaterna skrev den här orimliga motionen: den tydliggör med brinnande klarhet att det inte är M, utan Socialdemokraterna som är rätt parti att engagera sig i politiskt om man har vanligt folks bästa för ögonen.

Vi kommer aldrig att acceptera förslag som gör livet sämre för de unga som behöver stöd allra mest.

Socialdemokraterna Skutskär/Älvkarleby

Annons

Annons

Till toppen av sidan