Annons

Annons

Annons

Gävle centrum

Många har lärt och lyssnat på stridbara Gävlepolitikern

En stark liberal företrädare har somnat in. Under många år var Wallentin Lundmark Folkpartiets främste i kommunalpolitiken i Gävle.

Inom partiet var Wallentin en av de tyngsta företrädarna för den kommunala nivån och angelägen om att partiet i sin framtoning betonade det kommunala självstyret starkare än som kanske tidigare gjorts. Wallentin var inflytelserik som ledamot i partiets centrala kommunalpolitiska råd. Han hade under åren många ledande uppdrag i länspolitiken och på riksnivå. Wallentin ledde bland annat en arbetsgrupp inom partiets riksorganisation om äldreomsorgens utformning.

Annons

Annons

Foto: Lars Nyqvist

Wallentin bildade ett politikerteam som under sjuttio- och åttiotalen väl hävdade folkpartiets roll som klart största oppositionsparti i Gävle. Wallentin var under tre mandatperioder folkpartiets oppositionsråd. I den rollen var han stridbar och tydlig i det politiska budskapet, men lyckades samtidigt, utan att ge avkall på sin politiska linje, bli respekterad av de styrande socialdemokraterna. Wallentin hade förmåga att finna konstruktiva lösningar. Han var också en av de ledande i kommunen som började planeringen av ett kommande bostadsområde på Alderholmen som nu ser dagens ljus.

Wallentin var ledande i att bygga upp ett liberalt tidningsimperium utefter södra norrlandskusten. Han var under många år ordförande i förvaltningsbolaget Mittmedia.

Wallentins insatser för Folkpartiet och de liberala idealen motiverade mer än väl att han förärades en Karl Staaff-plakett.

Vi är många som lyssnat och lärt av Wallentins politiska kunskaper. I minnet du hos oss finns kvar.

Kenth Lövgren, jag som fick den svåra uppgiften att efterträda Wallentin som oppositionsråd i Gävle

Lena Åberg, ombudsman, Liberalerna (tidigare Folkpartiet) Gävleborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan