Annons

Annons

Annons

Debatt
Olycklig att lägga ner program – länet dräneras på utbildade

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Liberalerna tycker att det är olyckligt att Högskolan i Gävle nu väljer att lägga ner de sista kandidatprogrammen som finns inom högskolans humanioraavdelning. Liberalerna anser att humaniora har en viktig plats på Högskolan i Gävle då humaniora fyller en viktig funktion i utvecklingen av vårt samhälle. Humaniora ingår som en viktig del i genomförande av kunskapssatsningar riktade mot samhällsutmaningar som klimat, hälsa, digitalisering, migration och integration.

Risken med att minska ner antalet valbara utbildningsvägar är att fler gävleborgsungdomar väljer att inte studera på högskola när möjligheten inte finns på hemmaplan.

Bild: Markus Boberg

5 februari 2020 skrev Jenny Larsson, Isak Hammar och Leif Runefelt, medlemmar i Humtank i Curie – en tidning från Vetenskapsrådet bland annat följande: ”Varje samhällsfråga har en humanistisk dimension. Vi är övertygande om att Sverige behöver högkvalitativ forskning i historia, språk, religion, kultur, litteratur och filosofi för att skapa det kunskapsunderlag som krävs för att kunna tackla de utmaningar vårt demokratiska samhälle står inför".

Annons

Annons

LÄS HÖGSKOLANS REKTORS SVAR PÅ INLÄGGET HÄR

Vi delar denna uppfattning. Faktum är att i vårt moderna samhälle så innehåller de flesta branscher ett humanistiskt och kommunikativt perspektiv. Ändå så försvinner nu kommunikationsprogrammet från Gävleborgs högskola. Liberalerna tycker att det är olyckligt att Högskolan i Gävle, trots kritiken, väljer att lägga ner de sista kandidatprogrammen som finns inom högskolans humanioraavdelning.

LÄS VÅRA ARTIKLAR OM NEDLÄGGNINGEN AV PROGRAM PÅ HiG

Som vi i Liberalerna tidigare påtalat så minskar nu bredden på de utbildningsmöjligheter som Högskolan i Gävle kan erbjuda. Risken med att minska ner antalet valbara utbildningsvägar är att fler gävleborgsungdomar väljer att inte studera på högskola när möjligheten inte finns på hemmaplan. Detta är särskilt bekymmersamt då regionen redan lider av kompetensbrist i flera branscher.

Ett antal unga gävleborgare kommer förstås att välja att studera dessa program i någon annan stad och då finns risken att de stannar kvar och arbetar i sina nya städer. Det innebär att Gävleborg dräneras ytterligare på personer som genomfört en högskoleutbildning. Regionen riskerar också att tappa de begåvningar som vill studera de för samhällets utveckling så viktiga ämnena inom humaniora. Uppenbart är att länet därmed kan drabbas av en framtida brist på kompetens inom området humaniora.

Hasse Backman (L), regionråd i opposition, Gävleborg

Per-Ola Grönberg (L), riksdagskandidat, Gävleborg

Hannes Snabb (L), ordförande, Liberala Studenter Gävle

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan