Annons

Annons

Annons

Sandviken

Hebert: Gunve skriver ett viktigt fördjupat porträtt av arbetarmannen

Nu kommer tredje boken om Sandvikens 1900-tal av Marianne E. Gunve, "Ärans pris". Den här gången är det fokus på arbetarmannen Bruno.
Men det är fortfarande förra boken som är mest läsvärd, skriver kultursidans Max Hebert.

Det här är en recension.Analys och värderingar är skribentens egna.

Marianne E. Gunve är utflyttad men skriver böcker från sitt barndoms Sandviken. Hennes två tidigare böcker har fått lysande recensioner här.

Bild: Arkivbild

Annons

Nästan mitt i Sandviken ligger de starkt lysande gula husen med röda detaljer, Gamla Bruket. Längorna med de långsmala byggnaderna i klara färger har blivit ett signum för Sandviken. Idag är det vackra bostäder med välbevarad äldre utsmyckning. Annat var det förr. Där levde järnverkets arbetare. Familjerna trängde ihop sig i kyffen med ett rum och kök. Smeden kom hem efter långa arbetsdagar, smutsen ingrodd så djupt ner i porerna att han aldrig blev riktigt ren när han tvättade sig med såpa ute vid pumpen. Hemma orkade han inte mer än att ligga på kökssoffan och gnida in de trötta musklerna med liniment. Vid jul räckte inte pengarna till julskinka, men bönor, rågbröd och grisfötter var i alla fall lite festligt. Brosket knastrade mellan tänderna när smedsfamiljerna åt julmiddag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan