Annons

Annons

Annons

Debatt
Humaniora har en viktig del i samhällsutvecklingen

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Replik till Ylva Fältholm: "Högskolan satsar på efterfrågade utbildningar"

I en debattartikel kritiserade Liberalerna och Liberala Studenter avvecklingen av humaniora på Högskolan i Gävle. Denna möttes av en replik av Ylva Fältholm, rektor på Högskolan i Gävle, som anser att vi medverkar till desinformation. Bland annat menade Fältholm att de avvecklade programmen inom humaniora ska ersättas med flertalet andra program. Vi vill vara tydliga med att vi ser positivt på att man väljer att utveckla utbudet på Högskolan i Gävle.

Annons

Annons

"Trots att högskolan, som Fältholm skriver, erbjuder flertalet kurser inom fältet är det inte nog då enskilda kurser aldrig kan ersätta hela program. Dessutom är ett av de program som Fältholm hänvisar till på avancerad nivå", skriver debattörerna.

Bild: Anna Höglund

LÄS VÅRA ARTIKLAR OM NEDLÄGGNINGEN AV PROGRAM PÅ HiG

Som vi tidigare belyst är det viktigt att det finns ett brett utbud av utbildningsmöjligheter i regionen. Detta gäller både de ungdomar som vill läsa en teknisk utbildning såväl de som intresserar sig för samhällsvetenskap eller humaniora. Men vår kritik grundar sig i att de nya programmen inte tycks ämna att ersätta de avvecklade programmen inom humaniora.

Trots att högskolan, som Fältholm skriver, erbjuder flertalet kurser inom fältet är det inte nog då enskilda kurser aldrig kan ersätta hela program. Dessutom är ett av de program som Fältholm hänvisar till på avancerad nivå. Trots att avancerade program också utgör en viktig del på en högskola behövs det ett utbud av kandidatprogram. Däremot ser vi gärna att kandidatprogrammen sedan följs upp med möjligheter till mer avancerade studier examen. Idag är de båda ämnena som det går att doktorera i tekniska. Det tvingar med andra ord studenter att söka sig någon annanstans.

Det samlades in över 400 underskrifter för att hindra avvecklingen. Dessa ignorerades när beslutet fattades. Högskolan i Gävles egen forskningssamordnare, Peder Thalén, kritiserar beslutet i Folket i Bild. Thalén säger i en intervju med tidningen att högskolans satsningar på samhällsutmaningar blir ett slag i luften om man samtidigt lägger ner de sista programmen på ett redan urvattnat humaniora.

Annons

Annons

Slutligen säger Fältholm själv i en intervju med samma tidning att det vore tråkigt om man behöver lägga ner utbildningarna inom humaniora. Nu är besluten fattade. Vi beklagar att man valde denna väg. Humaniora har en viktig del i samhällsutvecklingen.

För övrigt så anser vi att regeringen borde utöka Högskolan i Gävles budget med minst 20 miljoner kronor. Det skulle ge ekonomiska förutsättningar för att prioritera även humanioras kvarlevande på regionens Högskola i Gävle

Hasse Backman (L), regionråd i opposition, Gävleborg

Per-Ola Grönberg (L), riksdagskandidat, Gävleborg

Hannes Snabb (L), ordförande, Liberala Studenter Gävle

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan