Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Dags att byta politiskt ledarskap – för bättre bostadsplanering

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Vi menar att fler borde ha möjlighet att bo i ägt boende. Gävle kommun måste sätta igång och planera för nästa stora småhusområde i kommunen och styra det kommunala bolaget att bygga i våra ytterområden och att bygga mindre lägenheter som passar flyttkedjan bättre", skriver Moderaterna. Foto: TT

Annons

Vi behöver fler bostäder i Gävle kommun, såväl hyresrätter, bostadsrätter, ägarlägenheter som småhus. Småhus är för övrigt den mest attraktiva boendeformen och därför måste politiken på nationell nivå möjliggöra att fler kan bo i eget ägt hus. I olika stadier av livet så krävs det olika boendeformer och därför ska det finnas en dynamisk bostadsmarknad där man snabbt och enkelt kan växla boendeform. När du är ung och vill flytta hemifrån vill du kanske bo i en hyresrätt. Sedan träffar du en partner och köper en ägarlägenhet. När man sedan bildar familj så vill man äga ett småhus och när åldern kommer så att man inte orkar bo i eget hus kanske man vill bo i bostadsrätt eller hyresrätt. Så ser livet ut för många.

Annons

I riksdagen säger vi moderater nej till att återinföra fastighetsskatten som ledande socialdemokrater vill återinföra. Vi säger även nej till Vänsterpartiets borttagande av ränteavdrag och vi säger nej till att avveckla kärnkraften i Sverige som bland annat Centerpartiet och Miljöpartiet kräver. Politiken kan påverka kostnaderna för boendet i allra högsta grad. Gävle kommun styr sophämtningsavgifter och vattentaxor.

Annons

Gavlegårdarna bygger nu lyxlägenheter i centrala Gävle där hyran på en 3-rumslägenhet är runt 18 500 i månaden. Är det den typen av lägenheter som efterfrågas i bostadskedjan eller har det med majoritetens (S, MP, C och L) krav på vinst i allmännyttan som gör att de endast kan bygga lyxlägenheter och inte billiga bostäder i ytterområdena? 

Att äga sitt boende är alltid billigare än att bo i hyresrätt. Hyran ska täcka amorteringar, räntor, drift och underhåll samt kommunens vinstkrav, cirka 110 miljoner 2021. I ett ägt boende är amorteringsdelen en form av sparande och skulle bostaden gå upp i värde tillfaller den värdeökningen de boende. Allmännyttan i Gävle har sålt fastigheter och gjort så kallade realisationsvinster på mer än 1,5 miljarder kronor. Vid ett ägt boende hade dessa vinster tillfallit de boende i husen.

Gävle kommun är extremt vad gäller andelen personer som bor hos allmännyttan med närmare 30 procent av befolkningen, det vill säga Gävle har en mycket stor allmännytta. Vi menar att fler borde ha möjlighet att bo i ägt boende. Gävle kommun måste sätta igång och planera för nästa stora småhusområde i kommunen och styra det kommunala bolaget att bygga i våra ytterområden och att bygga mindre lägenheter som passar flyttkedjan bättre. Vilka unga har råd att flytta hemifrån till en lägenhet i godisområdet som kostar 18 500 kronor i månaden?

Annons

Annons

Majoriteten i Gävle visar på dåligt ledarskap då de inte klarar av att anpassa kommunens planer till verkligheten. Många menar att S, MP, C och L:s  politiska ledarskap är att de är slöa, slappa och likgiltiga, eller så har de helt enkelt inte förmågan att leda Gävle mot framtiden.

Det är dags att byta politiskt ledarskap den 11 september när du har möjlighet att göra din röst hörd i våra allmänna och fria val. Alla som bor i en bostad i Gävle kommun förtjänar ett nytt ledarskap i riksdag, region och kommun.

Pekka Seitola (M), ledamot i kommunfullmäktige, Gävle

Lars Beckman (M), riksdagsledamot, Gävleborg

Annons

Annons

Till toppen av sidan