Annons

Annons

Annons

Tierp

Insändare
Situationen med Upptåget är lika kaotisk som den var förutsägbar

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Svar till Roger Larssons insändare ”Tierpspolitiker, rädda Upptåget”.

Bild: Conny Svensson

Annons

Sedan Mälartåg tog över Upptåget i mitten av juni råder det ”totalkaos”. Vi i det nya lokalpartiet Tierpslistan delar insändarskribentens problembeskrivning.

Situationen med Upptåget är inte bara kaotisk, den var också förutsägbar. Personalen uttryckte oro inför att Mälartåg skulle ta över, personalen larmade under övertagandet och personalen får liksom resenärerna lida nu när det är ett faktum. Allt hade kunnat undvikas om politikerna lyssnade till personalen från första början. Konsekvenserna är i vilket fall katastrofala.

Annons

Om pendlare i samhällen längs spåren inte kan lita på tågen är det lika med lustmord på dessa orter. Mälartåg har inte klarat av att hålla det de lovat och regionens avtal med Mälardalstrafik bör rivas upp. Vi vill att regionen ska sköta driften med så få mellanhänder som möjligt, inte via MTR i tredje ledet. På så sätt får vi kontroll och slipper infrastruktur i händerna hos opålitliga aktörer. Om något går snett finns det politiker man kan rösta bort istället för externa bolag att tvista med.

Det finns olika modeller kring hur det kan se ut. Ett förslag som lanserats av Miljöpartiet i regionen är att ge driften till den aktör som idag driver stadsbuss i Uppsala, som är helägd av regionen och har en ledning med erfarenhet av tågdrift. Vi håller med om att det är ett bra exempel på hur det kan lösas. Samtidigt är vi skeptiska till om MP själva räcker till för att genomföra förslaget. MP har suttit i styret för Tierps kommun, Region Uppsala och självaste regeringen i åtta år och är därmed högst medskyldiga till dagens trafiksituation. Trafikregionrådet för deras koalition, Örjan Börjes (C), har redan avfärdat förslaget. Det behövs alltså nytt blod och nya krafter som kan röra om i regionpolitiken om detta ska lösas.

Annons

Eftersom regionala frågor och inte minst kollektivtrafikssproblemen drabbar Tierp ställer flera av Tierpslistans politiker upp till regionfullmäktige. Det tillsammans med länets övriga lokala partier under beteckningen ”Lokala Partier i Uppsala län”.

Mio Tastas Viktorsson, ordförande Tierpslistan och regionvalskandidat för Lokala partier i Uppsala län

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan