Annons

Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
SD vill fortfarande bevara Sverige svenskt

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkesson är partiledare för en rörelse med brun historia.

Annons

SDs vitbok är en brun historia. Det kan snabbt konstateras när man läser igenom den första delen av partiets vitbok.

På det hela taget framkommer inte särskilt mycket om Sverigedemokraterna som vi inte redan visste. Att Sverigedemokraternas historia präglas av rasism och nazism visste vi redan.

30 personer grundade Sverigedemokraterna. Av dessa 30 har den politiska bakgrunden för 22 av dem kunnat identifieras. 18 av dessa 22 hade sitt ursprung i den rasistiska rörelsen Bevara Sverige svenskt. Av de 22 hade 9 eller 10 av dem också kopplingar till nazistiska eller fascistiska organisationer.

Annons

När Sverigedemokraternas historia har lyfts av partiets politiska motståndare eller journalister har Sverigedemokraterna ofta mött det med att rycka på axlarna eller fnysa åt uppgifterna.

Annons

Det duger naturligtvis inte för ett parti som vill fortsätta sin rasistiska resa ända in i regeringen. Fakta är fakta och svårt att motbevisa med dumdryg attityd trots allt. Därför är det knappast en slump att den första delen av vitboken, som handlar om partiets grundare och dess historia, kommer nu. Före valet. Sverigedemokraterna vill naturligtvis visa för kompisarna i Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna att man är ett seriöst parti som vidtar åtgärder för att göra upp med sitt arv och försöka leda samtalet bort från partiets historia.

Det parti man var då, 1988 när partiet grundades, är i alla fundamentala delar samma parti som man är idag. Vad man vill är trots allt fortfarande att bevara Sverige svenskt. Det har inte förändrats.

Men ett seriöst parti har inte en brun historia. Och Sverigedemokraternas politik idag ligger inte tillräckligt långt ifrån partiets historia för att kunna beskrivas på något annat rimligt sätt än brun. Därför är det kanske inte heller så konstigt att ledande Sverigedemokrater spelat ner uppgifterna i vitboken. Den som pratar om partiets historia pratar trots allt även om partiets nutid. Det är besvärande, inte minst för ett parti med ambitionen att växa. Partiets historia är en levande del av vad Sverigedemokraterna är idag. Det vet männen som leder Sverigedemokraterna. Och det är också därför de så ogärna vill kännas vid partiets historia eller att den skulle vara av någon som helst relevans för vilket parti man är idag.

Annons

Annons

Vitböcker brukar tas fram för att en organisation vill ta ansvar för sin mörka historia och gå vidare från den. De brukar också initieras för att man verkligen förändrats och vill bygga förtroendekapital framåt. Inget av detta är sant ifråga om Sverigedemokraterna. För även om Sverigedemokraternas historia är brun är det ett större problem att Sverigedemokraterna fortfarande är brunt. Vilket också betyder att Sverigedemokraterna varken kan eller vill göra upp med sin historia. Det parti man var då, 1988 när partiet grundades, är i alla fundamentala delar samma parti som man är idag. Vad man vill är trots allt fortfarande att bevara Sverige svenskt. Det har inte förändrats.

Det betyder också att Sverigedemokraternas bruna vitbok är av noll värde. Mer än möjligen som en fredsgåva till de partier som väljer att hålla för näsan för att slippa lukten av det bruna man valt att omfamna.

Annons

Annons

Till toppen av sidan