Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Debatt
För sent för strömmingen?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Lars Windh

Annons

Nu tvingas många lokala småskaliga kustfiskare och livsmedelsproducenter att packa ihop trots stor efterfrågan på lokal fisk. Senast i raden att hotas av nedläggning är anrika surströmmingsföretaget Oskars.

Orsak? Det finns ingen större strömming kvar i havet längs vår kust, den är i princip borta liksom torsken. Strömmingen har med grund i ökade EU-kvoter, överfiskats av stora industritrålare för att processas till fiskmjöl. Det är inte hållbart fiske, strömmingen är alltför värdefull för den ekologiska balansen i havet för att bli föda åt minkar och odlad lax. Strömmingen som fiskas lokalt, bereds lokalt och äts lokalt är också en viktig del av vårt kulturarv.

Annons

Annons

Vi i Vänsterpartiet anser det beklagligt och kanske t.o.m. en tragedi att regeringen inte tidigare lyssnat på de varningssignaler och krav på akuta fiskestopp som strömmat in från näringen, organisationer, politiker och lokala myndigheter. När regeringen nu föreslår en utflyttning av trålgränsen på prov är det för sent, i alla fall för Oskars surströmming och många kollegor i branschen.

Niklas Evaldsson, V Sundsvall

Petra Modee, V Nordanstig

Ulrica Högbergh, V Hudiksvall

Anton Larsson, V Söderhamn

Maritha Johansson, V Gävle

Annons

Annons

Till toppen av sidan