Annons

Annons

Annons

Annons

Johan Frick

ledare socialdemokratisk

Johan Frick
Vill Ulf Kristersson också skicka flyktingar till Rwanda?

Efter Storbritanniens och Danmarks planer på att deportera asylsökande till Rwanda, höjs nu svenska röster för att följa i samma spår.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Planet som aldrig lyfte, på Boscombe Down nära Amesbury, Wiltshire. Foto: Dan Kitwood/Getty Images

Annons

När flög du senast? Hur var din vistelse ombord – bekväm, säker?

Medan vi svenskar i sommar tar charterflyget till Barcelona eller Kos, och förväntansfullt tittar ut från flygplanet när det sänker sig för landning, har flygplan och flygplansfönster kommit att få en helt annan betydelse för asylsökande i Storbritannien och Danmark.

Under våren har länderna, var för sig, utarbetat en ny modell för asylmottagande med stora beröringspunkter sinsemellan. Modellen går ut på att i stort sett sluta ta emot asylsökande. I stället ska de skickas till Rwanda – i princip så snart de anlänt till gränsen. Det spelar ingen roll om den asylsökande är en regimkritisk journalist från Iran eller en tonåring som blivit föräldralös efter en bombattack i Afghanistan.

Annons

Annons

Och beviljas den asylsökande mot förmodan asyl, är det i Rwanda hon eller han erbjuds att bo, inte i Storbritannien eller Danmark. Alternativt kan man bli skickad till något av FN:s flyktingläger.

Det som Amnesty kallar ansvarslöst och farligt, anser Boström att EU bör utveckla.

Eftersom Rwanda är ett land som ofta brister i rättsligt skydd och respekt för de mänskliga rättigheterna, riktar nu flera människorättsorganisationer skarp kritik mot Storbritannien och Danmark.

Mahama Refugee Camp är det största flyktinglägret i Rwanda. Foto: UNHCR

Steve Valdez-Symonds, Amnestys chef för asylfrågor i Storbritannien, är en av dem som fördömer Storbritanniens agerande. I ett uttalande på Amnestys hemsida påminner han om när Israel för snart tio år sedan slöt ett liknande avtal med Rwanda.

Den gången fick de asylsökande inte direkt ett säkert mottagande. I stället väntade trakasserier, trafficking, svält och ständiga hot om att bli deporterade till samma länder som de flytt från.

Men för den som vill se än ett totalstopp för asylinvandring vore det förstås en god idé att göra som i Storbritannien och Danmark, eller? Att outsourca hela asylprocessen under den falska förespeglingen att man värnar om de asylsökandes säkerhet.

Annons

GP:s ledarskribent vill ha mer av Storbritanniens nya asylpolitik

Vad tycker den svenska högern? Tycker även de att det vore rimligt att flytta hela asylprocessen från Sverige?

Annons

Inte helt orimligt, tycker Riks, Sverigedemokraternas Youtubekanal. En paneldeltagare i Riks program “Morgongänget” föreslog i gårdagens sändning (26/7) att vi skulle kunna asylsökande till Afghanistan.

Än så länge har i varje fall inget borgerligt parti talat om att göra något liknande här. Men eftersom Sverige brukar följa i Danmarks fotspår när det gäller synen på invandring och migration, skulle det inte förvåna mig om vi snart får höra Ulf Kristersson eller Magdalena Andersson skulle föreslå något i stil med vad Riks nyhetspanel tycker i dag.

De danska planen till Rwanda har ännu inte lyft. Inte heller de brittiska. Men i Storbritannien var det på god väg. I början av juni hade ett plan abonnerats och delvis fyllts med brittiska asylsökande. I elfte timmen räddades dem av Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Håkan Boström, ledarskribent på Göteborgs-Posten. Foto: Ernst Henry photography

Men stoppet är bara tillfälligt, som Håkan Boström påpekar. Boström, som är ledarskribent på Göteborgs-Posten, tycker att "britterna visar vägen i asylpolitiken". Det som Amnesty kallar ansvarslöst och farligt, anser Boström att EU bör utveckla.

Annons

Jag antar att Boström hör till dem som brukar ha det ganska trevligt och bekvämt på sina flygresor, för att inte säga säkert. Detsamma kan tyvärr inte sägas om de brittiska asylsökande som i sista stund räddades från att deporteras till Rwanda.

När säkerhetsvakterna kom för att eskortera flyktingarna ur planet omfamnades dem av kramar, rapporterar den brittiska dagstidningen Daily Mail. Glädjen var total.

Men än är det för tidigt att blåsa faran över.

Annons

Annons

Till toppen av sidan