Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Har vi lika hög levnadsstandard nu som på 60-talet?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Campingsommar 1964, med Opel Rekond och tält. Personerna på bilden har inget med texten att göra.

Bild: Norrtelje Tidning

Annons

Jag och min syster växte upp på 50-70 talet. Vi bodde i en villa som vår far byggde i mitten på 50-talet. Då hade vi redan en sommarstuga med sjötomt som byggdes 1950. Våra föräldrar köpte sin första bil, en ny Opel Rekord -57:a 1957. Därefter bytte vi ungefär vart tredje år och då blev det PV, Amazon och därefter Volvo 144:or. Förutom allt detta var vi på fjällsemester vid varje sportlov eller påsklov. På sommaren hann vi dessutom med en campingsemester, mestadels i Norge, Danmark, Sverige, och en gång till Västtyskland som det hette då.

Annons

Annons

När man ser tillbaka på allt detta undrar man om en vanlig ”Svenssonfamilj” i dag har råd med dylika utsvävningar och investeringar som mina föräldrar gjorde under vår uppväxttid?

Vår mamma jobbade i en livsmedelsaffär och pappa var verkstadsarbetare. De föddes på 20-talet och kom från enkla förhållanden och började arbeta i tidig ålder utan högre utbildning. När vi barn flyttade hemifrån och bildade egna familjer åkte våra föräldrar till Medelhavet eller Kanarieöarna minst en gång om året så länge de orkade. I dag är jag själv pensionär och blickar tillbaka och ställer mig frågan om vi har lika hög standard och levnadsförhållanden nu som vi hade då?

Någonting säger mig att något negativt och ett rejält hack i kurvan hände på 70-80 talet, eller däromkring. Hur är det med den saken egentligen? Får en känsla att klasskillnaden ökar. Så här inför valet kan det vara bra att veta så vi får en stabil regeringsbildning.

Har det blivit bättre eller sämre?

Annons

Annons

Till toppen av sidan