Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Debatt
Utbilda rättskedjan – för rättstrygghetens skull

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Christian Massana, Pressfoto

Annons

Förra året anmäldes över 9 000 våldtäkter. En stor majoritet, 93 procent, av de utsatta var kvinnor. Knappt fem av 100 anmälda våldtäkter leder till en fällande dom. Det är skrämmande siffror.

Centerkvinnorna vill att de som utsätts för sexualbrott ska få upprättelse – det rör sig inte om tusentals kvinnor som ljuger, utan det är tusentals våldtäktsmän som aldrig döms. Vi vill se satsningar på att höja kompetensen om sexualbrott i poliskåren och att brotten prioriteras högre.

Annons

Annons

Men det räcker inte där. Kunskapen i domstolar måste också höjas. Förutfattade meningar om hur ett brottsoffer ska känna eller bete sig påverkar domslut. Samtidigt har vi också under det senaste året sett en slags mängdrabatt på våldtäkter – så ska det inte vara!

Nu är det tid att värdera rättstryggheten: rätten att staten skyddar dig från att utsättas för brott och agerar om du blir det. Att vi, år 2022, lever i ett land där det i princip är riskfritt att våldta en kvinna är inte förenligt med en rättstrygg stat. Det vill vi förändra. Nu måste sexualbrott prioriteras och kompetensen höjas i hela rättskedjan – för rättstrygghetens bästa!

Karin Hedberg (C), ordförande Centerkvinnorna Hamrånge Gävle Centerkvinnor 

Julia Cederstrand (C), ledamot Hamrånge Gävle Centerkvinnor

Karin Hedberg.

Bild: Pressfoto

Julia Cederstrand.

Bild: Christian Massana

Annons

Annons

Till toppen av sidan