Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
L: Laga hålen i tandvården

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Arkivbild

Annons

Det är viktigt för självkänslan att kunna le och att faktiskt må så bra att vi vill le. Även om den svenska tandhälsan har blivit oändligt bättre behöver den förbättras i många munnar.

I dag har vi kvar våra egna tänder högt upp i åldrarna, vilket var ovanligt för bara någon generation sedan. Det är viktigt att mun och tänder sköts väl – för att vi inte ska bli undernärda, för att hålla oss friska och kunna leva våra liv fullt ut, hela livet. Ändå är skyddet idag för svagt för många av oss. Det finns dessutom samband mellan barns och föräldrars tandhälsa. Varje barn måste ha en ljus framtid. 

Lina Nordquist (L), riksdagsledamot och sjukvårdspolitisk talesperson, och Hasse Backman (L), regionråd i opposition Gävleborg.

Bild: Arkivbild

Annons

Annons

Vårt leende kan vara en fråga om vi har råd. Det är oacceptabelt. Vi vill därför stärka högkostnadsskyddet i tandvården, med fokus på de med störst behov. Stegvis vill vi minska tandvårdsutgifterna och det administrativa krånglet för de som har allra högst risker, behov och kostnader.

Vi tänker laga hålen i svensk tandvård.

Tandvårdens finansiering behöver moderniseras. Liberalerna vill gradvis göra tandvårdens finansiering alltmer lik den övriga hälso- och sjukvården. De med allra störst behov måste prioriteras – årsrika ingår där och det gör även människor med kroniska sjukdomar kända för att gå ut över vår munhälsa.

Att investera i munhälsa kräver också investeringar i tydligt förebyggande åtgärder. För att stärka riskgruppers munhälsa krävs legitimerad tandvårdskompetens i övrig hälso- och sjukvård som ger råd till patienter i samband med sjukhusinläggning och till nydiagnostiserade personer i samband med diagnos. Dessutom behöver anställda på vårdcentraler, barnmorskemottagningar, habilitering och barnavårdscentraler ha grundläggande kunskap om munhälsa.

Allt detta är en ren investering för det svenska samhället. Människor som förlorat tänder är sjukare än andra och studier tyder på att de riskerar att dö i förtid med 50 procent. Genom ett skydd mot allt för stora kostnader och en investering i förebyggande arbete kan vi mota hålen och lidandet vid dörren.

Annons

I slutändan handlar detta om att få leva livet, hela livet. Att förlora sitt leende eller att antalet goda år blir färre kan vi inte acceptera. Vi ska var och en ha råd med ett leende.

Annons

Lina Nordquist (L)

riksdagsledamot och sjukvårdspolitisk talesperson

Hasse Backman (L)

regionråd i opposition Gävleborg

Lina Nordquist (L).

Bild: Arkivbild

Hasse Backman (L).

Bild: Arkivbild

Annons

Annons

Till toppen av sidan