Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
M-ledaren har fel – vi måste ställa om våra liv

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Ingen törs ställa tydliga krav på oss att vidta nödvändiga förändringar för att möta alla miljökriser. Allra minst nu när vi närmar oss valet", skriver debattören.

Annons

Moderatledaren Ulf Kristersson ger oss syndernas förlåtelse och ett sorts avlatsbrev för framtiden som benådar oss från behovet av egna livsstilsförändringar. Enligt honom ”behöver vi inte ställa om våra liv”. Som betalning önskar han naturligtvis våra röster på valdagen. Han uttrycker då i klartext vad de övriga partierna också i praktisk handling visat. Ingen törs ställa tydliga krav på oss att vidta nödvändiga förändringar för att möta alla miljökriser. Allra minst nu när vi närmar oss valet. Det finns två helt grundläggande problem med denna inställning.

Annons

Annons

För det första har det sin grund i föreställningen att vi själva helt kan besluta oss för hur vi kan leva våra liv oavsett omständigheterna vi lever under. Det har inte minst coronaepidemin visat är en helt felaktig föreställning. Då behövde vi i grunden ställa om våra liv för att möta den krisen. Miljökriserna visar nu allt tydligare allvaret i de förändringar som bara kommer att tillta. Vi kommer att möta förändringar som är mycket allvarligare och mer utmanande än de vi mötte under coronan. I stället för att stryka oss medhårs behöver partierna hjälpa oss att genomskåda denna falska föreställning. Men det ger nog inga nya röster i valet. Och det är kanske också så att partierna själva lider av denna vanföreställning.

Ulf Kristersson (M).

Bild: Henrik Montgomery/TT

För det andra är den allmänna uppfattningen i dag att vi i stort kan leva vidare utan att göra större förändringar när det gäller vårt samhälle, ekonomi och våra livsstilar. Den inställningen är huvudorsaken till att vi bara skrapar på ytan när vi ska hantera vår situation. Det gör att problemen bara tilltar trots alla goda ambitioner. Med andra ord är inställningen att vi ”inte behöver ställa om våra liv” fullständigt förödande inför alla kriser vi behöver hantera.

Bo Hagstedt

Omställning Gävle

Annons

Annons

Till toppen av sidan